Hamé expanduje na Slovensku, kupuje prešovského výrobce tatarek Doma

Výrobce balených potravin Hamé expanduje na slovenském trhu. V Bratislavě ve čtvrtek oznámil akvizici největšího tamního výrobce majonéz, dressingů, ochucených a tatarských omáček prešovské společnosti Doma.

„Výrobky tradiční slovenské firmy Doma vhodně doplní a rozšíří portfolio Hamé a umožní nám lépe bojovat s mezinárodní konkurencí. Chceme výrobu na Slovensku i nadále rozvíjet a využít synergických efektů s celou skupinou Hamé, která působí na více trzích a má silnou pozici na retailovém trhu,“ uvedl generální ředitel skupiny Hamé Martin Štrupl.

Potravinářská společnost tak získá závod s 50 zaměstnanci a ročním obratem kolem pěti milionů eur, tedy přes 137 milionů korun. Vedle omáček je společnost Doma také jediným slovenským zpracovatelem konzumních vajec na tekuté a sušené vaječné výrobky. Doma rovněž vyrábí řadu privátních značek pro obchodní řetězce jako je Albert nebo Tesco.

Pro Hamé je Slovensko druhý nejdůležitější trh. V prvním pololetí letošního roku tam společnost utržila 15,5 milionu eur, což je meziroční nárůst o 3 procenta. Celkové tržby Hamé na všech trzích dosáhly ze prvních šest měsíců 92,8 milionů euro a meziročně tak narostly o sedm procent. Dnes už se 51 procent tržeb Hamé tvoří v zahraničí. Vedle Slovenska provozuje Hamé také výrobní závody v Rusku a Rumunsku. Firmu od roku 2008 vlastní islandská společnost Nordic Partners.

Stejně jako v Česku se Hamé i na Slovensku stalo hlavním partnerem tamního biatlonového týmu. Spolupráce s českými biatlonisty, kteří uspěli na olympiádě v Soči, se pro společnost ukázala být mimořádně úspěšná. „Jelikož Hamé je partnerem i českého biatlonu, dojde k širšímu propojení marketingu v rámci velmi úzce spolupracujících biatlonový svazů v bývalém federálním prostoru,“ prohlásil prezident Slovenského svazu biatlonu Ján Hyža.

Autor: Jan Brož

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info