Souhrn událostí uplynulého dne – 9.10.2014

Káva je nejdražší od roku 2012, spekulanti na ní vydělali už sto procent

Ranní káva se propříště může prodražit. Ceny oblíbeného životabudiče totiž na světových burzách vyšplhaly na více jak dvouletá maxima. Káva se tak stala letošním investičním fenoménem. Kdo v lednu nenakupoval kávu v supermarketu, ale na burze, vydělal do dnešních dnů takřka jednou tolik.

Ceny potravin pokračovaly v září v poklesu na čtyřleté minimum

Světové ceny potravin pokračovaly v září v poklesu na nejnižší úroveň za čtyři roky. Snížily se ceny všech hlavních kategorií potravin vyjma masa. Největší podíl na poklesu měly zejména ceny mléčných výrobků a cukru. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Obilniny podražují navzdory rekordní sklizni

Obilniny tento týden podražily o čtyři procenta. Stalo se tak navzdory rekordním sklizním na nejdůležitějších trzích, které letos ceny zemědělských komodit naopak přikovaly na několikaletá minima. Analytici si myslí, že jde pouze o výsledek nervózního uzavírání takzvaných krátkých pozic (spekulací na pokles cen komodit) před zveřejněním důležitých dat o stavu poptávky a nabídky na trhu obilnin.

Sucho a nedostatek vodních zdrojů v ČR bude řešit meziresortní pracovní skupina

Meziresortní skupina složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, výzkumných pracovišť a státních institucí bude do budoucna společně řešit problémy sucha a nedostatku vodních zdrojů v České republice. Kvůli letošnímu jarnímu suchu byl na Ministerstvu zemědělství sestaven pracovní tým, který vznikl spojením se skupinou z Ministerstva životního prostředí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info