Vánoční stromky letos podle pěstitelů nepodraží

Ceny vánočních stromků by letos měly zůstat na loňské úrovni. Jako obvykle se budou regionálně lišit, sdělil dnes ČTK František Valdman ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků. Nabídka stromků by podle něj měla být dostatečná. Prodávat se na stáncích začnou tradičně začátkem prosince.

"Dle současných informací z velkoobchodu s vánočními stromky neočekáváme v Evropě proti loňsku žádný cenový nárůst," uvedl Valdman. Na rozdíl od předchozích let během mírné zimy nedošlo k výraznějšímu poškození stromků mrazem. Nabídka kvalitních stromků na předvánočním trhu by tak měla být dostatečná. 

V nejprodávanější kategorii stromků od 150 do 220 centimetrů výšky by se tak letos ceny měly stejně jako před rokem pohybovat od 300 korun u smrku ztepilého a borovice lesní po 550 až 1000 u jedle kavkazské, jejíž obliba i přes proti ostatním druhům vyšší cenu dlouhodobě roste. Většina jedliček se však do ČR dováží, především z Dánska a Německa. Pro pěstování tohoto druhu nejsou podle Valdmana v Česku tak příhodné podmínky, jako v těchto zemích. 

Na stáncích a dalších prodejních místech se ročně prodá mezi 800.000 a jedním milionem stromků od profesionálních pěstitelů. Významné množství se prodá také na hájovnách či z obecních lesů, zde však přesnější odhad podle Valdmana neexistuje. V jejich nabídce však jednoznačně převažují smrčky a borovičky. 

Stromky ze speciálních plantáží mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, čemuž na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena. Profesionální pěstitelé navíc upozorňují, že stromky ze speciálních plantáží zatěžují životní prostředí výrazně méně než umělé stromky. Protože jsou pěstovány pouze pro tyto účely, nedochází při jejich sklizni k poškozování lesů. 

Samostatnou kapitolou jsou podle Valdmana stromky v kontejnerech, které mnoho lidí nakupuje s myšlenkou, že si je později vysadí například na zahradě. "Udržet stromek v kontejneru je ale velmi náročné a pouze malé procento takto vysazených stromků na jaře zakoření a ujme se," podotkl. Stromky se v nádobách prodávají proto, aby dlouho vydržely v dobrém stavu a byly stabilní. 

Sdružení má v současné době 48 členů, mezi něž patří přední pěstitelé stromků v ČR. Členské firmy pěstují momentálně stromky zhruba na 600 hektarech, což odpovídá zhruba třetině celkové plochy plantáží v ČR. 

Autor: ČTK

www.ctk.cz 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info