Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 10. 2014

SZIF začne od čtvrtka vyplácet farmářům nejdůležitější dotaci

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začne zemědělcům od čtvrtka vyplácet zálohy k nejvýznamnější zemědělské dotaci, jednotné platbě na plochu (SAPS). Na účty zemědělců poputuje od čtvrtka polovina z nárokované částky, druhou polovinu peněz coby doplatek dostanou od začátku prosince. Celkově by pro letošní rok měli farmáři v rámci platby obdržet téměř 21 miliard korun.

Česká republika požádala Evropskou komisi o hodnocení opatření zmírňujících dopady ruského embarga

Ruský zákaz dovozu zemědělských produktů EU a africký mor prasat patřily k tématům dvoudenního jednání Rady pro zemědělství a rybářství, které včera začalo v Lucemburku. Kromě těchto otázek měli ministři na programu i otázku rybolovných práv v Baltském moři pro rok 2015. Vyhodnotili také Strategii Evropa 2020, která je v polovině období.

Prasata kvůli ruskému embargu zlevňují, vepřové v obchodech však ne

Cena jatečných prasat se v posledních pěti týdnech v souvislosti s ruským embargem na dovoz potravin ze Západu snížila o desetinu. Ke zlevnění vepřového masa v tuzemských obchodech však zatím nedošlo. V tiskové zprávě to v úterý uvedl Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě.

Letošní sklizeň řepky bude rekordní, obilí třetí nejvyšší v historii

Letošní sklizeň obilovin bude zřejmě třetí nejvyšší v historii. Proti loňsku vzroste o 16,4 procenta, vyplývá z aktualizovaného odhadu k 15. září. Sklizeň řepky má být rekordní a meziročně o 6,2 procenta vyšší. Brambor se má proti loňsku sklidit víc téměř o čtvrtinu, cukrovky o 2,7 procenta. O dvě třetiny se zvýšila úroda máku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info