K obyvatelům Afghánistánu doputuje méně potravin, OSN snížila příděly

Kvůli nedostatku financí snížil program OSN příděly potravin pro milion obyvatel Afghánistánu. Světový program pro výživu (WFP) je závislý na darech členských zemí, v jeho rozpočtu pro Afghánistán chybí 30 milionů dolarů (652 milionů korun). Agentuře Reuters to potvrdil místní ředitel WFP Claude Jibidar.

„Museli jsme příděly pro osoby, kterým pomáháme, snížit, abychom si koupili nějaký čas a nemuseli je zcela zastavit," vysvětlil Jibidar. Na přídělech od WFP je závislých asi deset procent obyvatel země, tedy 3,7 milionu Afghánců.

WFP zajišťoval pro uprchlíky průměrný denní příjem energie odpovídající 2100 kilokaloriím, což je hodnota potřebná k tomu, aby člověk vedl zdravý život. Nyní si ale milion Afghánců bude muset vystačit s 1500 kiloka­loriemi.

V Afghánistánu brzy nastane tvrdá zima, WFP tak prý zbývá pouze šest týdnů, aby doručil zásoby jídla do hornatých oblastí země, které budou v následujících měsících odříznuty.

Končící mise

Do Afghánistánu proudí od roku 2001 ve formě pomoci desítky miliard dolarů.

S blížícím se závěrem bojové mise NATO, kdy se koncem roku očekává stažení většiny zahraničních vojáků ze země, rostou obavy humanitárních organizací, že se pozornost dárcovských zemí upře k dalším světovým krizím, například k boji s ebolou.

OSN pro Afghánistán na letošní rok požadovala humanitární pomoc ve výši 400 milionů dolarů (8,7 miliardy korun), zatím jí chybí takřka 160 milionů dolarů (3,5 miliardy korun).

Danielle Moylanová z Norské rady pro uprchlíky zdůrazňuje, že právě v době vojenského stažení jsou kladeny vyšší požadavky na rozsah humanitární pomoci. Na přelomu roku skončí po více než jednom desetiletí mise Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). V zemi by ji měla vystřídat výrazně menší a nebojová operace Resolute Support (Rozhodná podpora), která bude mít asi 12.000 lidí.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info