Pěstitelské pálenice odhadují velmi dobrou sezonu, lepší než loni
16.10.2014 | FinančníNoviny.cz
Pěstitelské pálenice odhadují velmi dobrou sezonu. Výroba od července do konce června příštího roku by se měla pohybovat mezi 6,5 milionu až sedmi miliony litrů stoprocentní kořalky z ovoce, což by bylo meziročně o 13 procent více. Vzhledem k nadúrodě jablek a významným lokálním propadům dalšího ovoce vozí lidé z 80 procent jablka, hlavně v Čechách. V minulých letech se podíl jablkovice pohyboval mezi 50 až 60 procenty. Nevýhodou letošní sklizně bude také nízká výtěžnost ovoce. Destilát je ale dobrý, řekl dnes ČTK prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner.
"Úroda bude jedna z nejlepších, ale každý okres je na tom jinak. Z pohledu jablek bude sezona úspěšná," uvedl. Jablkovice ale není mezi lidmi tak oblíbená jako jiné pálenky. Následovat budou švestky, které se urodily jen někde, dále hrušky, třešně a višně, jejichž úroda byla dobrá, a na posledním místě meruňky. "Jsou oblasti, kde ovoce chybí. Morava vyhořela ve švestkách i meruňkách," řekl. Uherskohradišťsko, kde se pěstuje nejvíce švestek, je letos nemá.
"Ale tenhle rok je špatný na kvalitu ovoce. Hrozně začínají hnít jablka i švestky, protože ovoce nemá cukr, který konzervuje. V srpnu pršelo a švestky nabraly vodu a neměly kdy dozrát," uvedl. Vzhledem k plísním se musí ovoce velmi pečlivě kontrolovat.
V ČR je nyní téměř 590 pálenic. Každým rokem jich přibývá pět až deset. Nové budují bohatší lidé spolu s minipivovary. Rozvoj předpokládá Šitner i nadále. Pěstitelé se ale vracejí jen tam, kde jim zaručí kvalitu. Pálenice vlastní většinou rodiny. Nekalkulují si mzdy, energie a neplatí si lidi, a tak to nějak vychází, řekl Šitner.
"Letos pálím jablka a švestky. Hrušek bude málo," uvedl Jindřich Pohanka z Polánky u Kasejovic na Plzeňsku. Kvalita není moc valná, protože nebylo slunce. "Třeba švestky jsou málo sladké a musí se to dohánět kvantitou," řekl. Má asi 380 zakázek s průměrně 100 kilogramy ovoce na jednu. Z něj vyrobí pět litrů kořalky.
"Je to otročina od rána do večera. Už bych do toho nikdy nešel. Trpí tím celá rodina. Nemohu na dovolenou, nedostanu se na žádný výlet. Když se hnu z baráku, už volají lidi, že vezou ovoce anebo si jedou pro kořalku," řekl Pohanka. Podle něj zájem o kvalitní kořalku roste také díky tomu, že se v seriálech stále častěji objevuje skrytá reklama na domácí pálenku. Pálit chodí jen lidé středního věku a důchodci.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



