Ministr zemědělství Jurečka: Musíme najít způsoby, jak co nejvíce zamezit plýtvání potravinami
17.10.2014 | MZe ČR
Světové základní potraviny, jejich využití a zpracování s poukazem na jejich nedostatek i obrovské plýtvání představuje výstava Museo Mundial – Muzeum světa. V Národním zemědělském muzeu Praha ji dnes zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka.
Smyslem projektu několika rozvojových a muzeálních institucí z České republiky, Maďarska, Německa a Portugalska je prostřednictvím výstav a muzejních akcí vyvolat diskusi nad aktuálními globálními problémy světa. Zároveň chce projekt upozornit na Rozvojové cíle tisíciletí – priority světového rozvoje schválené všemi státy OSN v roce 2000.
„Jako zemědělce mě velmi znepokojuje fakt, že přes vyspělé zemědělské technologie a nejvyšší produkci potravin v historii lidstva, trpí velká část planety hladem. Tato expozice ukazuje na celosvětový problém obrovského plýtvání potravinami, kdy se téměř třetina vyprodukovaných potravin vyhazuje, což je podle mě nepřijatelné. Z pohledu České republiky je jedním z dílčích opatření ke zlepšení situace především dořešení funkčnosti potravinových bank. Také proto na Ministerstvu zemědělství pořádáme jednání se zástupci obchodních řetězců, potravinových bank a nevládních organizací,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Projekt Museo Mundial – Muzeum světa začal v Národním zemědělském muzeu Praha v předvečer Mezinárodního dne za vymýcení chudoby. Jedním z cílů projektu je využít možnosti zatím opomíjené spolupráce mezi výstavními institucemi a rozvojovými organizacemi. V české premiéře uvádí i několik fotografií z cyklu fotografa Petera Menzela Hladová planeta – co jí svět.
Partnery této evropské aktivity, která návštěvníkům otevírá nové informace i nové spojitosti, jsou v ČR občanské sdružení EDUCON a NZM Praha.
Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



