Kvalitu středočeských hroznů pozvedly říjnové slunečné dny

Kvalitu středočeských hroznů pozvedly říjnové slunečné dny. Některým vinařům zbývá ještě sklidit část úrody, čekali na to, až se zvýší cukernatost. Výnosy hroznů se u jednotlivých vinařství liší, zatímco například na Karlštejně jsou nejvyšší za poslední tři roky, v Kutné Hoře kvůli kroupám, které spadly v době květu révy, bude výnos meziročně o pětinu nižší. Nadějné jsou především odrůdy Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín červený nebo Ryzlink rýnský, zjistila ČTK u středočeských vinařů.

Vedoucí Výzkumné stanice vinařské Karlštejn Zdeněk Beneš ČTK řekl, že do poloviny srpna byla letošní sklizeň velmi nadějná, ale pak přišly dlouhotrvající deště. Ty byly jednou z příčin vyšší kyselosti a malého množství cukru v hroznech. "Během nedávných slunečných dní však stoupla cukernatost o tři stupně oproti hroznům, které jsme sklízeli v září," uvedl Beneš. Letošní ročník odhaduje spíše jako mírně podprůměrný. Důvodem je i to, že na Karlštejně jsou oproti jiným oblastem ještě drsnější podmínky, například co se týká deště.

Naopak dobrou kvalitu vína očekává jednatel Vinných sklepů Kutná Hora Lukáš Rudolfský. Aby vinařství dosáhlo maximální cukernatosti hroznů, vyčkávalo s částí sklizně do posledních slunečných dní. "V těchto dnech už jsme měli sklízet zbývající polovinu úrody, ale zadrželo nás deštivé počasí," řekl Rudolfský ČTK.

Sklepmistr Mělnického vinařství Kraus Karel Hejduk potvrdil, že vybraná část hroznů ještě zůstala na vinicích, jde přibližně o dvacet procent. Sklizeny budou nejpozději do poloviny příštího týdne. Výnosově je podle něj letošní ročník lepší než rok 2013. "Celkově ale letošní ročník nebude patřit k těm nijak mimořádným," uvedl. Zajímavé podle něj budou z letošních odrůd révy Ryzlink, Tramín, Pinot gris a Hibernal.

Ve středních Čechách se víno pěstuje zejména na Mělnicku a Kutnohorsku, tam vinice zabírají plochu téměř 400 hektarů. Na území státu je více než 17.000 hektarů vinic, z toho více než 16.000 hektarů zabírají vinice na Moravě.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info