Zájem o dýně v Česku roste nejen kvůli Halloweenu

Dýně se v Česku těší stále větší oblibě, a to zdaleka ne jen v souvislosti s blížícím se Halloweenem a vydlabáváním těchto velkých oranžových plodů, potvrdili pěstitelé i obchodníci. V posledních letech je populární hlavně odrůda hokaido. Letošní počasí pěstování dýní příliš nepřálo, jejich domácí úroda bude proto podle pěstitelů navzdory růstu ploch skromná.

Zájem o dýně čili tykve dlouhodobě roste především mezi biofarmáři. „Ale pochopitelně to nesouvisí jen s Halloweenem, ale zejména s tím, že Češi objevují i jiné než jen klasické dýně," řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Na to podle ní sedláci reagují a rozšiřují plochy, kde pěstují tuto zeleninu. „Pokud se zadaří a urodí se, tak je co odbytovat i během zimy, kdy je pro zelináře horší část roku z hlediska tržeb," podotkla Nesrstová. Letos však bude i přes rozšíření pěstební plochy úroda velmi skromná a nestačí pokrýt poptávku.

Například biozemědělec Miloš Kurka z Černíkovic v podhůří Orlických hor letos zasel dýně na zhruba třech hektarech, meziročně o třetinu větší ploše. „Ale počasí v naší oblasti nebylo příznivé, a proto byla úroda velice malá," uvedl Kurka. Dýně, především odrůdu hokaido, pěstuje již 13 let. „Před deseti lety hokaido konzumovali jen opravdoví biokonzumenti a jinde než v obchůdcích s biopotravinami nebyly ke koupi, dnes jsou nabízeny na každém rohu," poznamenal. Kromě dýně hokaido pěstuje v současné době také dýni máslovou a muškátovou, ale i dýně okrasné a halloweenské.

Dýňová menu

Podle mluvčí hypermarketů Globus Pavly Hobíkové zájem o Halloween mezi českými zákazníky nepatrně roste. „Více než jako svátek je ale brán především jako možnost zkrášlit si domov netradiční podzimní výzdobou," upřesnila. Lidé podle ní nacházejí inspiraci především v různých televizních pořadech, doma pak s dětmi vydlabávají dýně, kterými zdobí okna. „Jde tedy i o netypickou zábavu pro celou rodinu," poznamenala mluvčí.

Obchodníci na růst poptávky po dýních reagují. „Již ve druhé polovině září jsme v našich hypermarketech zahájili takzvanou dýňovou sezónu," řekla Hobíková. Řetězec v jejím rámci nabízí nejrůznější druhy dýní, jejichž prodej mají podpořit ochutnávky či další doprovodné akce. Nevětší zájem je podle mluvčí o dýni mexickou, jejíž hmotnost se pohybuje od čtyř do 12 kilogramů a která je ideální pro vydlabávání.

Menu sestavené z dýní je lákadlem řady restaurací a hotelů na oslavy Halloweenu. „Menu z dýní u nás zařazujeme každoročně od roku 2009, kdy byl hotel založený," řekla Helena Škarková, provozní v hotelu Šipka ve Štramberku. Lidé na takovouto nabídku slyší, dodala s tím, že jinak hotelová restaurace pokrmy z dýní nepřipravuje.

Poslední říjnový den se slaví nejen v anglosaských zemích Halloween. Původem keltský svátek se těší stále větší oblibě i u Čechů, kteří jej však vnímají spíše jako zábavu. Školky nebo domy dětí a mládeže či zoologické a botanické zahrady pořádají oslavu spojenou s vydlabáváním dýní, lampionovým průvodem nebo maškarním bálem. Zatímco v Americe je Halloween spojen s koledou a strašidelnými převleky, v Česku zdomácnělo hlavně vydlabávání dýní, ze kterých pak vznikne lucerna.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info