Čtrnáctka? Žádný zázrak, vína budou průměrná

Sklidili jsme dřív a méně než loni. To hlásí vinohradníci a vinaři na Břeclavsku. V Rodinném vinařství Holánek z Ivaně mají celou úrodu zpracovanou již pár dní. „Loni jsme přitom hrozny sbírali ještě v listopadu. Co se objemu týká, sklizeň je slabší, je to ale vždy podle místa," uvedl majitel vinařství Hynek Holánek.

Jeho slova potvrdil ředitel republikového Svazu vinařů Martin Půček. „Oproti loňsku je výnos z hektaru o třicet procent nižší," vyčíslil Půček.

Slibnou vinohradnickou sezonu pokazilo v druhé půli srpna počasí. Kvůli dešťům museli vinaři některé odrůdy posbírat o mnoho dnů dřív. Hrozny pak měly i méně cukru. Podle Půčka budou letošní vína průměrná nebo mírně podprůměrná.

Vinař Holánek ale nad vinobraním nepláče. „Vína nevypadají špatně, tvoří se příjemně. Ročník bude dost podobný třináctce. Cukernatost je u některých odrůd nižší, u jiných zase vyšší," řekl.

Deštivé počasí ve vinohradech ivaňského vinařství nejvíce odnesla odrůda Tramín červený. Další vinaři se zase zle potýkali s hnilobou třeba 
u Chardonnay.

Lehčí a ovocitější

Na zdraví hroznů ovšem podle velkobílovického vinaře Františka Bílka mělo ve výsledku vliv i to, že v zimě chyběl sníh. „Byl extrémně suchý vinařský rok. Při růstu bobulí se nevytvořila jejich dostatečná ochrana, staly se proto náchylnějšími k houbovým chorobám," podělil se o názor.

Velkobílovický vinař má jasno. Letošek je znovu „rokem vinaře". „Těžko se hodnotí hned po vinobraní. Bude to o šikovnosti sklepmistra. Z ročníku 2014 ale strach nemám. Teď, když vína dokvášejí, se mi moc líbí po aromatické stránce. Myslím, že budou ovocitější, lehčí, ale určitě ne špatná," vyjádřil se Bílek. Jak dodal, obecně méně bude přívlastkových vín.

Podle něj udělal dobře ten vinař, který dal přednost zdravým hroznům, tedy kvalitnímu materiálu, před čekáním na cukry.

Z hroznů, jež však přečkaly silný infekční tlak šedé hniloby, se podle ředitele Svazu vinařů mohou vinaři radovat. „Nástup babího léta ve spojení s ranními nízkými teplotami je balzámem na hrozny," zmínil Půček.

Rané odrůdy vhodné pro mladá vína, jako Irsai Oliver nebo Müller Thurgau, letos vinohradníci sklízeli zhruba 
o týden dříve.

Svatomartinské víno

Celková letošní produkce vín pod značkou Svatomartinské opět přesáhne dva miliony lahví. Předpokládá to Vinařský fond. Přesná čísla budou vinaři znát až na konci října, kdy skončí druhé kolo hodnocení vín, které se o tuto značku ucházejí.

A jaké bude Svatomartinské? „Poznatky degustátorů 
z prvního kola budeme mít na konci tohoto týdne. Letošní ročník se asi k těm nejlepším řadit nebude, příroda nám úplně nepřála. Ale se soudy ještě počkejme," sdělil ředitel valtického Národního vinařského centra Pavel Krška.

Novinkou je zpřísnění kritérií pro Svatomartinské. Kvůli nárokům na kvalitu.

Autor: Přemysl Spěvák

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info