Nestlé v Česku loni stouply tržby, růst čeká i letos
22.10.2014 | E15 on line
Trh s cukrovinkami v posledním roce a půl začal mírně stoupat. I to byl jeden z důvodů, proč česká pobočka koncernu Nestlé hlásí za loňský rok nárůst tržeb o čtyři procenta na 10,7 miliardy korun a mírně i zisku. Mezi lety 2012 a 2011 přitom jeden z největších tuzemských výrobců cukrovinek se závody Zora v Olomouci a Sfinx v Holešově u Kroměříže zaznamenal pokles.
„Zvýšit tržby se nám podařilo díky nárůstu u téměř všech našich byznysů, ať už je to káva, čokoláda, bonbony nebo potraviny,“ řekl generální ředitel Nestlé ČR Torben Emborg. Firmě se podle něj dařilo i v dalších kategoriích, například u dětské výživy nebo potravy pro kočky a psy. „Také objemy v našich výrobních závodech se vyvíjely dobře. Ve vyšší míře jsme také loni exportovali,“ dodal.
Nestlé ČR, které ještě nezveřejnilo účetní závěrku za loňský rok, očekává i mírný nárůst zisku. O kolik přesně stoupl, ale šéf firmy neuvedl. Lepší výsledky očekává i letos. „Konkrétní čísla nedokážu uvést, ale věřím, že budeme mít další dobrý rok.
Dobře se nám daří ve většině kategorií,“ míní Emborg. Podle agentury Nielsen od loňského června do letošního května stouply tržby u čokoládových cukrovinek meziročně o 2,1 procenta na devět miliard korun. Za bonbony lidé ve sledovaném období zaplatili 2,9 miliardy, což je meziročně nárůst o 1,6 procenta. Nejvyšší nárůst se týkal sušenek, oplatek a perníků, u nichž se tržby zvýšily o tři procenta na sedm miliard korun.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



