Česko-německá komise pro životní prostředí na MŽP jednala o spolupráci na přeshraničních projektech i klimaticko-energetické politice

 

Zástupci německého spolkového ministerstva životního prostředí a českého MŽP na zasedání Česko-německé komise pro životní prostředí [1] jednali o klimaticko-energetické politice EU 2030, prohloubení spolupráce NP Šumava a NP Bavorský les nebo o spolupráci na budoucích projektech podle společné česko-německé smlouvy z roku 2004, které mají za cíl zlepšit životní prostředí. Komise na jednání podpořila mezistátní projekty na revitalizaci mokřadů, ochranu tetřívka a environmentální vzdělávání.

Německá delegace na zasedání zdůraznila význam dlouholeté spolupráce s ČR v oblasti životního prostředí, která začala podpisem memoranda už v roce 1996. Výsledkem této spolupráce jsou podpořené pilotní projekty z německého Inovačního programu pro životní prostředí v českém pohraničí, které přispěly ke zlepšení životního prostředí. Finanční podporu od německé strany získala např. čistička odpadních vod v Děčíně, měřicí stanice na čistotu ovzduší, obnova stanic na měření jakosti vody a mnoho dalších.

„Na dnešním zasedání jsme s německou stranou jednali o pokračování spolupráce na dalších projektech podle rámcové smlouvy z roku 2004. Některé české firmy projevily zájem o finanční příspěvek na podobné projekty. Ministerstvo životního prostředí proto představí zástupcům českého průmyslu možnosti a podmínky spolupráce a připraví návrhy projektů, které pak předloží k posouzení německé straně,“ prozrazuje ředitel kabinetu ministra Vladislav Smrž.

Delegáti diskutovali také o spolupráci mezi NP Šumava a NP Bavorský les. Česká a německá strana dnes přijaly společné prohlášení o prohlubování spolupráce obou národních parků tak, aby se dařilo pokračovat v naplňování cílů ochrany přírody dle doporučení a zásad péče IUCN. Zástupci obou stran mluvili také o přeshraniční spolupráci na ochraně vzácných druhů, jako jsou třeba rys ostrovid nebo tetřívek. Spolupráce mezi oběma parky se úspěšně znovu rozvíjí od podpisu dohody mezi ministry životního prostředí ČR a Bavorska 10. července 2014 na Šumavě.

Účastníci jednání se dohodli i na pokračování spolupráce v oblasti ochrany ovzduší, konkrétně na projektech měření při problémech s pachovými látkami unikajícími do ovzduší a zkoumání jejich možných dopadů na zdraví obyvatel v pohraničí.

Česká a německá strana se při debatě o projektech, které vyžadují mezistátní stanovisko EIA, dohodly na zřízení společné česko-německé skupiny pro přeshraniční spolupráci v oblasti EIA.

Účastníci 13. zasedání Komise hovořili také o novém klimaticko-energetickém rámci 2020–2030 a postoji české strany. ČR podporuje závazný cíl 40% redukce emisí skleníkových plynů a může podpořit i nezávazné cíle pro podíl obnovitelných zdrojů a energetickou účinnost. Musí být ovšem garantováno, že v případě obou těchto cílů nedojde k rozpadu na konkrétní závazky pro členské státy.

Poznámky:

[1]Česko-německá společná komise pro životní prostředí (Komise) byla ustanovena na základě podpisu Dohody mezi vládou České republiky a vládou Spolkové republiky Německo o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí z 24. října 1996 (v platnost vstoupila 2. ledna 1999). Společná komise pro životní prostředí zasedá nejméně jednou ročně. Cílem pravidelných zasedání je informovat o aktuálním stavu politiky životního prostředí v obou státech, podat informace o činnosti pracovních skupin Komise a o vzájemné spolupráci v jednotlivých oblastech životního prostředí.

Kontakt pro více informací:

Jana Taušová

Tiskové oddělení MŽP

Ministerstvo životního prostředí

Tel.: 267 122 396 nebo 267 122 944

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info