K nákupu českých potravin má nalákat soutěž o auto

Ministerstvo zemědělství rozjíždí kampaň, kterou chce zvýšit prodej českých potravin. Do akce hodlá investovat 60 milionů korun, z čehož se budou také financovat ceny pro výherce z řad spotřebitelů. Tou hlavní je Škoda Rapid Spaceback. „Dovážíme potraviny za 23 miliard korun. Když pominu exotické, většinu z nich lze vyrábět tady a také se v Česku vyrábějí," uvedl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kampaň je částečně reakcí na ruské protisankce, kdy Rusko zakázalo dovoz některých druhů potravin ze zemí EU.

Pokud bude chtít spotřebitel získat některou ze zhruba 50 tisíc cen, bude si muset pořídit 30 libovolných výrobků označených logy osmi značek kvality.„Předpokládáme, že bude nejméně 75 tisíc hracích karet, to znamená, že se prodá asi 2,3 milionu výrobků," doplnil Martin Petrásek z agentury Ogily & Mather. Tak by se měl zvýšit prodej českých potravin o přibližně sto milionů korun. Ministr Jurečka se kvůli soutěži sešel i se zástupci obchodních řetězců. „Přislíbili, že budou apelovat na kvalitní potraviny českého původu," upřesnil ministr, který si také zahrál hlavní a vlastně i jedinou roli 
v úvodním reklamním spotu.

Ministerstvo bude od výrobců požadovat zpětnou vazbu. Přece jen do kampaně investuje peníze daňových poplatníků. „Budeme chtít vědět, jak se kampaň projevila na nárůstu prodeje," uvedl Jurečka.

Akce je tedy zaměřena na podporu českých zemědělců 
a výrobců. „Platí tady daně a zaměstnávají lidi, prostředky tedy zůstávají v České republice," vysvětlil ministr. Již dříve také řekl, že „oprávněným nástrojem, jak pomoci našim zemědělcům a potravinářům, je podpora zdravého patriotismu, aby lidé kupovali produkty vyrobené v Čechách a na Moravě, které samozřejmě prokážou svoji kvalitu" .

Zároveň prý hledá možnosti, jak snížit plýtvání potravinami. I kvůli tomu jednal s řetězci. K menšímu plýtvání by tak měly sloužit potravinové banky, do nichž by výrobci a prodejci posílali potraviny těsně před vypršením data spotřeby. Potraviny by banky poskytovaly nevládním organizacím pro sociálně potřebné.⋌ (via)

Kampaň České Vánoce

  • * K účasti v soutěži je nutné mít hrací kartu, kterou bude možné získat v obchodě, v tisku nebo na www.vanocni-soutez.cz. Na stejném webu jsou i pravidla.
  • * Spotřebitel na kartu nalepí loga známek kvality 30 libovolných výrobků.
  • * Sledovaná loga jsou: Regionální potravina, Klasa, Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu, Zaručená tradiční specialita, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR, Bio „zebra" a EU „bio list".
  • * Soutěž začíná 27. října a končí 4. ledna 2015.

Autor: Jan Klička

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info