Značku Svatomartinské získalo po prvním kole hodnocení 204 vzorků

Značku Svatomartinské víno získalo po první kole hodnocení 204 vzorků od 67 vinařství. Další přibudou ještě po druhém kole hodnocení v pátek. ČTK to řekli zástupci Národního vinařského centra. První lahve Svatomartinského se otevřou 11. listopadu. Loni jich bylo přes dva miliony. Známku tehdy získalo 356 vzorků vín od 116 vinařů.

Z letošního prvního kola hodnocení také vyplynul charakter vín. Podle odborníků budou svěží, šťavnatá a s výrazným ovocitým aroma.

"Velmi mne v letošním roce i přes ne příliš hezké počasí překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu," uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Podle něj bude vůně a chuť u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma, připomínající u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu.

Loni se pravidla hodnocení Svatomartinských vín zpřísnila. Důvodem byl požadavek na zvýšení kvality. Vinaři ale zvládají připravit vína velmi dobře, i když jim letos počasí zkomplikovalo sklizeň. Předpokládá se tedy, že Svatomartinských vín bude dostatek tak jako v minulých letech.

Tradičně nejvíce přihlášených i úspěšných vín bylo mezi bílými odrůdami Müller Thurgau, u růžových vede Svatovavřinecké a u červených Modrý Portugal.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info