Revoluce v potravinách – brambory, které se dají zavlažovat i slanou vodou
30.10.2014 | ASZ
V České republice zatím s vodou není větší problém. To samé ale nemohou říci mnohé jiné státy ve světě, které musí složitě odsolovat vodu, aby s ní mohli zavlažovat pole či zúrodňovat step a poušť. To vše se ale brzy změní. Přichází potravinová revoluce. Informoval o ní britský list The Guardian.
Nizozemec Arjen de Vos totiž vynalezl bramboru, kterou lze zalévat slanou vodou. „Až 89 procent vody na světě představuje slaná. Přitom kolem 50 procent zemědělské půdy je ohroženo solí a miliony lidí žijí v těchto oblastech. Takže vidíme, jakému problému čelíme. Zatím se všichni zaměřovali na otázku, jak ze slané vody udělat sladkou. My naopak chceme pracovat s tím, co nám příroda volně poskytuje – tedy vodu slanou,“ vysvětlil partner projektu Marc van Rijsselberghe.
De Vosův projekt přitom podle odborníků může zásadně změnit svět. Otázkou ale je, kde nakonec skončí sůl, když budeme rostliny zalévat slanou vodou? Ani to podle de Vosa není problém – přebytečná sůl končí v listech rostlin, nikoliv v plodech.
Zdroj: Reflex.cz
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



