Nejčastějším vězněm klecových chovů v EU je králík

Investigativní tým mezinárodní organizace Compassion in World Farming provedl v letošním roce průzkum ve velkochovech králíků v EU .   

Navštívil 16 farem v pěti zemích EU, kde jsou králíci chováni v malých drátěných klecích, a odhalil hrozné podmínky, v nichž musí žít víc jak 320 milionů evropských králíků.

Na Kypru, v Řecku, v Itálii, v Polsku a v České republice jsou podmínky v chovech podobné nebo ještě horší než byly nalezeny při průzkumu ve Francii a ve Španělsku před dvěma lety. Investigativní tým na jedné navštívené farmě zjistil, že každoročně se zde utrácí 25 000 eur za antibiotika a další léky. Na jiné farmě měli králíci plísňové onemocnění a mnozí další trpěli parazitárním onemocněním, které znemožňuje králíkům udržet hlavu v normální pozici, a proto mají problémy s přijmem potravy a tekutin.

Členka investigativního týmu o podmínkách na králičích farmách říká: „Bylo tam drátěné pletivo ode zdi ke zdi – holé klece s minimálním prostorem, kde se králíci mohli sotva hýbat. Pro tyto králíky je život vězením za mřížemi. Já bych to ani životem nenazývala. Je to pouhá tříměsíční existence. Existence, která upírá těmto mladým zvířatům všechno, co dělá život životem, který stojí za to žít. Jediné chvíle, kdy se dostanou z klece, jsou během surového přendávání z klece do klece. Čerstvého vzduchu se nadechnou jedině po cestě na jatka.”

Člen týmu popisuje zážitek z české farmy: „Majitelé se snažili odvrátit můj pohled od hromad králičích výkalů, které se pod klecemi s králíky navršily tak vysoko, že bylo těžké si toho nevšímat. Vyplňovaly celý prostor a bylo nemožné zkontrolovat zvířata, aniž to člověk přebrodil. V žádné jiné zemi jsem tak špinavou farmu neviděl a to už jsem pár hrozných farem viděl.

Málokdo v EU ví, že králíci jsou nejpočetnějším druhem hospodářských zvířat chovaným v klecích. Z průzkumu provedeném britskou agenturou YouGov u tisícovky českých občanů začátkem letošního října vyplývá, že 85 % dotázaných Čechů neví, že v klecích se nejčastěji chovají králíci. 76 % Čechů si myslí, že to jsou kuřata.

Králíci v průmyslových velkochovech stráví celý svůj ubohý život v bateriových klecích: narodí se v kleci  a v kleci zůstanou až do porážky o 80 dní později. Chovné samice jsou často chovány v individuálních klecích celé dva roky. Při umělé inseminaci je s nimi hrubě zacházeno. Mrtví králíci pohození na zemi nebo na vrchu klecí, vysoký obsah čpavku z výkalů pod klecemi a nedostatečná ventilace – není divu, že takové chovy jsou živnou půdou pro infekce a jiné nemoci. Králičí maso prodávané v českých obchodech či nabízené v restauracích pochází s největší pravděpodobností právě z takových velkochovů. 

Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v České republice říká: “V naší zemi je králík velmi oblíbeným domácím zvířetem a často ho lidé chovají jako domácího mazlíčka. Málokdo ale ví, že stovky milionů králíků v EU včetně ČR žijí v tak krutých podmínkách klecových velkochovů. Naše kampaň chce na tuto situaci upozornit a přispět k ukončení používání klecí v chovech králíků. Je to kruté a zbytečné.”

Iniciativa za ukončení používání klecí pro králíky je součástí nové celounijní kampaně Compassion in World Farming, v ČR ve spolupráci se Společností pro zvířata – ZO ČSOP, s názvem Konec Doby klecové. Jejím cílem je zasadit se o ukončení používání všech klecí pro hospodářská zvířata v EU prostřednictvím podpory národních vlád a evropských institucí. 

Videodokument z českých králičích farem je k dispozici zde.

Videodokument z králičích farem z pěti zemí EU je k dispozici v angličtině zde.

Film ke kampani Konec Doby klecové je k dispozici zde.

Zdroj: Společnost pro zvířata – ZO ČSOP

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info