S křížkem po funuse: Evropská komise posvětila doslazení vína

Vinaři si mohou oddechnout. Evropská komise jim konečně udělila výjimku v doslazování moštu, ze kterého vyrábějí víno. Do sta litrů hroznového moku mohou přisypat zhruba o kilo cukru víc, vykompenzují tak letošní nepříznivé počasí. Rozhodnutí komise ale jen oficiálně posvětilo to, co už se dávno stalo. Mošt je totiž nutné dosladit hned po sklizni, většina vinařů tak už má tuto proceduru dávno za sebou.

"Za vinaře můžeme říct, že co mají ve sklepech sklizeno a prokvašeno, vyrobili podle toho, co schválila Evropská komise," potvrdil tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček. "Je vidět nesmyslnost tohoto systému. To je, jako by dnes začalo sněžit a my jsme se začali dotazovat, jestli můžeme sníh uhrnovat," zhodnotil Půček.

Zákon totiž zakazuje přislazovat už vyrobená vína, cukr se proto přidává do vinného moštu – tedy meziproduktu při výrobě. "Doslazování moštu se provádí záhy po sklizni. Vzhledem k tomu, že většina vinařů už dávno úrodu sklidila, je rozhodování sice pěkné, ale bezpředmětné," řekla vinařka Lenka Veverková z Čejkovic.

Například v roce 2010 přišla odpověď z Bruselu až v prosinci, když už bylo nové víno dávno vyrobené. Letos to komise stihla zhruba dva týdny před svatým Martinem, kdy se poprvé otvírají letošní vína. Vinařům tak nezbývá než sladit bez ohledu na to, zda povolení Bruselu mají, či ne."Pokud jsou hrozny posbírány dřív, než mají technologickou zralost, to znamená takových 13 až 14 stupňů normalizovaného moštoměru, tak by se víno nedalo ani vyrobit. Pokud by do něj nebyl přidán cukr zvenčí, nemělo by dostatečné množství alkoholu," vysvětlil předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Letos bylo z tuzemských vinohradů podle odhadů předčasně sklizeno zhruba 40 procent úrody. Na vině je nedostatek slunce, jež zvyšuje cukernatost hroznů, a zářijové deště, kvůli kterým úrodu napadla hniloba. Evropskou komisi žádalo kvůli nepřízni počasí o výjimku víc evropských států včetně vinařské velmoci – Francie.

Cukernatost vína

Pro měření cukernatosti je určena jednotka Československého normalizovaného moštoměru – zkráceně °NM. Obsah cukru v bobulích je jedním z faktorů, které určují, jaké víno se dá z hroznů vyrobit. Pokud víno obsahuje dostatek přírodních cukrů a nebylo doslazováno, může se z něj vyrobit víno s přívlastkem.

Nařízení EU určuje, o kolik je možné mošty maximálně dosladit. Pro pěstování révy vinné je Evropa rozdělena na zóny A, B, CIa, Cib, CII, CIIIa, CIIIb. Morava spadá do zóny B, kde je povoleno přidat až přes 3 kila cukru na 100 litrů. V Čechách je to přes 5 kilo na 100 litrů, tamní vinohrady jsou zařazeny do zóny A. V zóně C jsou převážně jižní státy, v některých se nesmí mošty doslazovat vůbec, ale naopak je povoleno mošty dokyselovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info