Co jedí lidé v různých částech světa
31.10.2014 | bio-info.cz
What the World Eats - tak se jmenuje interaktivní web, na kterém si můžete najít velmi zajímavá data o tom, jak se liší stravovací zvyky ve světě.
Web byl vytvořen ve spolupráci s časopisem National Geographic jakou součást projektu The Future of Food a ukazuje, jak se v průběhu času - za posledních 50 let - měnily stravovací zvyky v řadě zemí světa. Průměrná spotřeba kalorií na jednoho člověka se například mezi lety 1970 a 2011 zvýšila z 2 389 na 2 870.
Graf také ukazuje růst spotřeby masa ve světě a v jednotlivých zemích, a to jak v absolutním množství, tak v kaloriích a gramech na člověka. Spotřeba masa se mezi roky 1990 a 2011 ve světě zvýšila o 29 procent. V Číně se za stejnou dobu spotřeba zvýšila o 165 procent, v USA jen o 3 procenta. V Severní Korei o 40 procent poklesla, v Rusku dokonce o 53 procenta.
Zdroj: National Geographic
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



