Nechceme daň za vodu, hřmělo 100 tisíc Irů

Asi 100 tisíc lidí demonstrovalo po celém Irsku proti nové dani za dodávky vody. Jde o jedno z opatření, která mají zemi pomoct se splácením mezinárodní úvěrové pomoci. Dodatečné poplatky za vodu vešly v platnost právě dnes. Předpokládá se, že průměrnou irskou domácnost přijdou ročně na více než 278 eur (skoro osm tisíc korun).

Podle BBC se po celé zemi konalo téměř 100 demonstrací, z toho zhruba dvacet v irské metropoli Dublinu. Jen v Corku přišlo demonstrovat asi 10 tisíc lidí, 7 tisíc pak v Letterkenny a 5 tisíc v Limericku,WaterforduaDundalku.

Protestní pochody proběhly v rámci kampaně Right2Water (Právo na vodu) a byly jedněmi z největších od roku 2008. Právě v tom roce země začala zvyšovat daně a omezovat výdaje kvůli finanční krizi.

Experti Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), kteří dohlíželi na záchranná opatření zahájená v roce 2010, Dublinu doporučili zavést daň z vody s cílem znovu získat kontrolu nad rozpočtovými deficity. 

Předpokládá se, že dodatečné poplatky průměrnou irskou domácnost přijdou ročně na 278 eur (7730 korun). Desetitisíce lidí je však platit odmítají. Účastníci protestů v Dublinu BBC řekli, že nechápou, proč by měli platit poplatky za něco, co je už teď hrazeno z jiných daní.

Třeba MartinKennedy prohlásil, že chce účastí naprotestech poslat zprávuvládě. "Ve skutečnosti jde o úsporná opatření. Máme toho prostě dost," konstatoval demonstrant.AnitaStanleyová takévyjádřila svoufrustraci zpolitiky vlády."Jsemmladá vdova,stejně jako mojemáma. Nemůžeme si dovolitdátvíc," prohlásila žena.

Irsko se přestalo spoléhat na půjčky od EU a MMF loni. Rozpočet na příští rok už se obejde bez vynucených škrtů.

Zdroj: BBC, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info