Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 11. 2014

Povinnost hlásit dovoz masa přináší řezníkům ztráty

Menší řezníci kritizují nařízení ministerstva zemědělství, které se týká hlášení dovozu masa ze zahraničí s dvoudenním předstihem. Resort ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zavedl opatření kvůli obavám z přílivu potravin zvenčí za dumpingové ceny. Pro řadu živnostníků znamená předpis za první měsíc své platnosti významné ztráty, považují ho za likvidační.

Intervence ČNB předpokládaný růst cen potravin nepřinesly

K očekávanému nárůstu cen potravin v důsledku loni zahájených devizových intervencí České národní banky (ČNB) nedošlo, vyplývá ze statistik i z vyjádření výrobců a obchodníků. Zemědělcům díky oslabení koruny vzrostly dotace z Evropské unie, krok centrální banky jim navíc přinesl větší jistotu pro plánování budoucích investic.

Pekárny dostaly pokutu 53 milionů, zaplatí i ta Babišova

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu uložil pokutu 52,8 milionu korun třem pekárenským firmám za kartel z roku 2003. Nejvíce mají zaplatit Delta pekárny. ÚOHS se případem zabýval opakovaně, loni v prosinci pokuty zrušil Krajský soud v Brně, existenci kartelu ale potvrdil.

Zcela nový návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností jde do mezirezortu

Nový zákon se bude týkat elektrických a elektronických zařízení včetně solárních panelů, baterií a akumulátorů, pneumatik a vozidel. Návrh zákona odráží komplexní pohled na životní cyklus vybraných výrobků od jejich uvedení na trh až po jejich zpracovaní poté, kdy se staly odpadem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info