O Zlatý pohár Pivex bude letos soutěžit 13 pivovarů

O Zlatý pohár Pivex - pivo 2015 bude letos soutěžit 13 pivovarů. Je to o dva méně než v loňském roce. Také počet přihlášených vzorků je nižší. V soutěži je jich 40, o 11 méně než vloni. Vyplývá to z informací od organizátorů. Soutěž je dvoukolová, první degustace začaly dnes v Brně. Druhé kolo je na pořadu v lednu.

Zlatý pohár Pivex patří k nejprestižnějším degustačním soutěžím v zemi. Neoznačené vzorky posuzuje anonymně porota složená ze zástupců soutěžních pivovarů, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a dalších odborníků. Hlavními hodnoticími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a hořkost.

Pivex se letos koná potřiadvacáté. Jde o soutěž lahvových piv. Loni poprvé byla vyhlášena i soutěž sudových piv Zlatý soudek, kam se podle organizátorů částečně přelévá zájem pivovarů. Nyní se bude konat podruhé. Soutěž bude jednokolová, uskuteční se 14. ledna na brněnském výstavišti v návaznosti na mezinárodní veletrhy cestovního ruchu.

"Tato soutěž je podstatně složitější, nyní uzavíráme nábor do druhého ročníku," uvedl Jiří Morávek z pořádající agentury SNIP. Zlatý soudek bude mít dvě kategorie - světlé výčepní pivo a světlé ležáky. Se sudovými pivy bude porota hodnotit i produkci minipivovarů, v minulých letech byla hodnocena s lahvovými pivy. Výsledky obou soutěží minipivovary vyhlásí 14. ledna na galavečeru pivovarníků a sladovníků.

Soutěž lahvového piva má kategorií výrazně více. Poslední titul šampiona v soutěži Zlatý pohár Pivex získal letos Velkopopovický kozel 11. Stejné pivo vyhrálo i kategorii jedenáctek a světlých ležáků. Nejlepší kolekci měl Pivovar Litovel, který vyhrál i kategorii nealkoholických míchaných piv. V soutěži bylo 51 značek piv z 15 českých pivovarů.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info