Obezita, daně a stévie. Trojnásobná zkáza pro trh s cukrem

Odpor proti cukru vlivem globálního problému s růstem obezity vyvolává neklid mezi komoditními obchodníky. Vlády zavádějí daně na šumivé nápoje či daň z cukru, nápojové a potravinářské firmy se stále více obracejí k alternativním sladidlům a poptávka po cukru stagnuje. To vše se promítá i do jeho ceny a trh s cukrem v posledních třech letech stagnuje.

Stále častěji se díky tomu mezi alternativními sladidly objevuje stévie sladká, upozornil na svých internetových stránkách Financial Times.

Nápojové firmy se snaží vycházet vstříc aktivistům bojujícím s obezitou, kteří chtějí omezit používání cukru. Nicméně komoditní obchodníci se začínají bát, protože na cukr se stále častěji začínají zaměřovat zdravotní politiky vlád, což ohrožuje jeho spotřebu.

Nadměrné dodávky předních producentských zemí mají dopad na cenu, která se po většinu roku pohybuje v rozmezí 16 až 17 centů (necelé čtyři koruny) za libru (0,5 kg), tedy zhruba osm korun za kilogram.

„Dobrý“ cukr

Šéf odvětvové Mezinárodní organizace cukru José Orive nedávno na konferenci v Londýně vystoupil proti démonizaci cukru. Zdůraznil, že odvětví musí „spolupracovat“ na šíření zprávy o tom, že cukr není pro lidi nic špatného. Spojování cukru s obezitou podle obchodníků oslovených listem Financial Times není nic nového. Je to podle nich něco, co během let pravidelně přichází a odchází.

Pierre Sebag z obchodní a konzultační skupiny Sugar K však upozornil, že hrozby nikdy nebyly tak hlasité. A nervozitu na trhu nyní také zvyšuje rostoucí vyžití sladidla na rostlinné bázi, stévie, kterou do svých potravin a nápojů začíná přidávat stále více firem.

Konec cukru v kole?

Nápojový gigant Coca-Cola po úspěchu stévie v nápoji Sprite v některých geografických oblastech přišel s dalším svým nápojem slazeným stévií - Coca-Cola Life. Použitím stévie s cukrem se mu podařilo snížit počet kalorií o třetinu. Podobný produkt plánuje i konkurenční Pepsi.

K nápojovým firmám se přidal výrobce kečupů Heinz, který oznámil, že použije stévii ve svém kečupu. Stévie se používá také do pečiva, jogurtů, jako stolní sladidlo a ve farmacii.

Podle konzultační společnosti Zenith International by celosvětový prodej stévie měl letos vzrůst o 14 procent na 4670 tun. Hodnota celkového trhu by měla činit 336 milionů USD (7,5 miliardy korun). Za předpokladu, že stévie je 400krát sladší než cukr, znamená to, že v přepočtu na cukr by to odpovídalo zhruba 250 tisíc tunám, upozornil analytik firmy Marex Spectron Robin Shaw.

To je necelá desetina globálního ročního růstu spotřeby cukru, který činí více než tři miliony tun. Stévie také nahrazuje jiná sladidla, a to v době, kdy trh v mnoha předních zemích stagnuje.

Trend? Snižování cukru

Růstu poptávky pomáhá také zvýšené povědomí o stévii mezi spotřebiteli, kdy stále více se jich seznamuje s jejími výhodami, upozorňuje Zenith. „Snížení cukru zůstává pro výrobce klíčové a protože se spotřebitelé nyní začínají vyhýbat umělým sladidlům, přírodní původ stévie a téměř nulová kalorická hodnota jí dávají značnou výhodu,“ řekl Financial Times konzultant Zenith Simon Redwood. Rozhodující pro sladidlo nyní podle něj bude, jak přijmou spotřebitelé nápoje od Coca-Coly a Pepsi se stévií.

V současnosti neexistují žádné spolehlivé údaje o skutečném vlivu používání stévie na spotřebu cukru. Sebag, který je také zapojen do projektu pěstování stévie v Paraguayi, se domnívá, že sladidlo bude mít zřejmě malý dopad na prodej cukru, větší však bude mít na zájem o jiná, umělá sladidla, jako aspartam.

Šéfka výzkumu firmy ED & F Man Kona Hagueová si myslí, že cukru nehrozí zánik. V Evropě sice růst stagnuje, ale v USA stále cukr zvyšuje podíl na trhu na úkor sirupu z kukuřice, který má vysoký obsah fruktózy a mnozí ho viní za nárůst obezity. Také v rozvíjejících se zemích roste spotřeba cukru díky jeho cenové dostupnosti.

Stévie sladká:
Stévie sladká, latinsky Stevia rebaudiana, pochází z Latinské Ameriky. Obsahuje glykosidy, která dávají rostlině sladkou chuť. Sladidlo ze stévie je na rozdíl od cukru téměř nekalorické, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodné i pro diabetiky. Je také 300krát až 400krát sladší než cukr.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info