Lesy ČR očekávají růst zisku o 15 % na rekordních 5,68 miliard Kč

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos očekává zvýšení hrubého zisku o 15 procent na dosud nejvyšších 5,68 miliardy korun. V dalších pěti letech podnik čeká postupné snížení zisku až na úroveň 3,8 miliardy korun v roce 2019. Uvádí to Koncepce strategického rozvoje podniku pro roky 2015 až 2019, kterou obchodním partnerům Lesů ČR představil generální ředitel Daniel Szórád. Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi.

Tvorbu zisku podle Szóráda v budoucnu, mimo jiné, negativně ovlivní církevní restituce. Po jejich ukončení klesne roční těžba dřeva podniku asi o půl milionu metrů krychlových na zhruba 7,5 milionu metrů krychlových. To bude mít vliv i na tržby, které by měly klesnout z letos očekávaných 12,3 miliardy korun na úroveň 10,5 miliardy korun v roce 2019. Ze 140.000 hektarů lesů zahrnutých do restitucí by Lesy ČR měly mít do konce letošního roku připraveno k vydání církvím asi 80.000 hektarů. Tvorbu zisku podle Szóráda ovlivní i měnící se ceny dřeva.

Podnik také hodlá vytvářet pracovní místa v oblasti veřejně prospěšných prací, což podle Szóráda sníží zisk až o 300 milionů korun ročně. Postupně by podnik mohl dát práci až několika stovkám lidí. Firma se chce podle Szóráda zabývat i neutěšenou situací lesních dělníků. "Pracovní podmínky v lese jsou někde za hranou nebo na hraně reality, a to je něco, co bychom v budoucnu chtěli řešit," řekl.

Na investice hodlají Lesy ČR v následujících pěti letech dávat zhruba 1,2 miliardy korun ročně, především půjde o různé stavební zakázky. Do oprav a údržby majetku by mělo ročně jít dalších zhruba 800 milionů korun. Na různé veřejně prospěšné projekty v rámci Programu 2020 chtějí Lesy ČR ročně dávat kolem 80 milionů korun.

Lesy ČR jsou podle Szóráda, který podnik vede od poloviny dubna, připravené vydělané peníze odvádět státu. "Byli bychom jen rádi, aby nám byla zachována přiměřená finanční rezerva," řekl. Doplnil, že podnik hodlá nadále podnikat bez externích zdrojů a rezerva na jeho rozvoj, obnovu a provoz by měla být v minimální výši asi čtyř miliard korun. Loni Lesy ČR vůbec poprvé převedly do státního rozpočtu peníze, bylo to šest miliard korun.

Stávající obchodní model Lesy ČR nijak zásadně měnit nehodlají. Zakázky na územních jednotkách podnik bude nadále zadávat do soutěží jako komplexní, tedy na pěstební a těžební činnost s prodejem dřeva takzvaně při pni. Pokračovat bude i takzvaný senátní systém zadávání zakázek, kdy se bude každý rok soutěžit pětina území.

Prezident Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů ČR Petr Pražan se v diskuzi vyjádřil pro to, aby dřevozpracující firmy mohly přímo s Lesy ČR uzavírat dlouhodobé kontrakty na odběr dřeva. Současný systém tendrů Lesů ČR, kdy prodej dřeva mají v rukou vítězné lesnické firmy, podle konfederace totiž vyřazuje ze hry malé a střední zpracovatele dřeva.

Podle Szóráda podnik při své zásadě transparentnosti nehodlá s dřevařskými firmami uzavírat rámcové smlouvy na prodej dřeva bez soutěže. "Vždy budeme prodávat dřevo formou soutěže," řekl. Pokud se zpracovatelé nedomluví na prodeji dřeva s vítězi lesnických zakázek, mohou se podle Szóráda k dřevu dostat prostřednictví aukcí, do kterých půjde pětina dřeva z komplexních zakázek. V aukcích se budou prodávat i malé objemy dřeva do 100 metrů krychlových.

Koncepce strategického rozvoje podniku na příštích pět let nyní podle Szóráda půjde k projednání dozorčí radě LČR a zhruba na přelomu roku by měla být předložena k projednání vládě.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info