Zvířata budou muset mít nové pasy podle směrnice EU

Chovatelé budou muset svým zvířatům pořídit kvůli unijnímu nařízení nové pasy pro cestu do ciziny. Doklady budou dražší než nynější, které obvykle stojí 200 až 300 korun. Výrobci a distributoři pasů budou muset navíc hradit jednorázový poplatek 500 korun za registraci. Počítá s tím novela veterinárního zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Bez přijetí novely by podle jejích předkladatelů v čele s Margitou Balaštíkovou (ANO) hrozilo Česku řízení ze strany Evropské komise. Chovatelům by se navíc omezila možnost cestovat po unii se psy, kočkami a fretkami.

Nový pas bude v jedné části vybaven samolepicí fólií k ochraně zapsaných dat. Předkladatelé uvádějí, že výrobní cena dokladu se zvýší asi o šest korun bez daně z přidané hodnoty, nyní činí zhruba 29 korun. Vyšší výrobní cena se projeví v nákladech pro koncové spotřebitele, upozornili předkladatelé.

Jestliže by předloha neplatila od zahájení účinnosti nových evropských předpisů na konci letošního prosince, vydávání zvířecích pasů by se zastavilo, upozornili autoři novely.

Norma má také zakázat uživatelům honiteb léčit spárkatou zvěř bez vědomí a koordinace se Státní veterinární správou. Veterinární správa navíc dostane ze zákona povinnost informovat o živočišných produktech, které jsou zdravotně závadné, a o těch, které jsou klamavě označené.

Prezidentův podpis je také pod vládní novelou, která připraví Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský o právo zrušit rozhodnutí o registraci hnojiva, pokud obsahuje účinnou látku přípravků na ochranu rostlin. Změna je podle vlády nezbytná pro praktické využití zákona. Odstraní právní nejistotu držitelů registrací příslušných výrobků.

Rušená pravomoc ústavu byla do zákona začleněna nad rámec evropské směrnice. Podle evropského nařízení ale není možné dospět k závěru, že látky schválené jako součásti přípravků na ochranu rostlin není možné použít jako pomocný rostlinný přípravek. Zákaz není v evropském nařízení výslovně stanoven.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info