Prodej Hamé láká velké ryby. Zájem má fond Andreje Babiše či Podravka

* Kolem největšího potravinářského obchodu posledních let krouží mimo jiné fond, který spravuje soukromé peníze ministra financí Andreje Babiše.

* Zájem má i norský koncern třikrát větší než Agrofert, chorvatská Podravka či polský holding Agros Nova.

* Nabídky na odkup Hamé se budou sbírat ještě dva týdny.

  • Prodej české potravinářské firmy Hamé získává obrysy jednoho z největších obchodů roku. Podle zdrojů HN blízkých nabídkovému řízení jsou za společnost vlastněnou spolkem islandsko-lotyšských investorů Nordic Partners zájemci ochotni dát téměř tolik peněz, za kolik Nordic Partners firmu v roce 2008 ovládli. Tehdy mělo jít zhruba o 4,5 miliardy korun.

    Konzultant transakce na straně prodávajících, poradenská společnost Rotschild, bude sbírat nabídky na odkup Hamé ještě dva týdny. Pak má být zahájeno konkrétnější jednání s vybranou dvojicí zájemců. To má skončit v řádu měsíců.

    Podle zjištění HN se do boje o Hamé už přihlásil investiční fond Hartenberg Capital, který spravuje soukromé peníze ministra financí a majitele skupiny Agrofert Andreje Babiše.

    Jozef Janov, který Babišův fond řídí spolu se šéfem akvizic Agrofertu Liborem Němečkem, však není jediným, kdo Hamé chce získat. Velký zájem má například norský koncern Orkla, který je co do hodnoty společnosti zhruba třikrát větší než Babišův Agrofert. Dalšími uchazeči o Hamé jsou chorvatská Podravka a polský holding Agros Nova. Celkový počet zájemců má být přitom ještě vyšší.

    Hamé je na prodej po šesti letech pod vládou Nordic Partners, jejichž dlouhodobou strategií je potravinářské firmy koupit, ozdravit a prodat. A i když nikdo z Hamé nechce informaci oficiálně potvrdit, příprava na prodej byla úkolem současného generálního ředitele Martina Štrupla. Ten na pozici šéfa Hamé nastoupil na začátku roku 2012. "Vlastníci firmy jako finanční investoři čas od času zvažují další působení a možnosti. Na trhu je toto jednání obvyklé. Na firmu jako takovou a na její byznys to nemá žádný vliv," uvedl mluvčí Hamé Petr Kopáček.

    Norský manažer s českými kořeny

    Navíc to teď není poprvé, kdy Nordic Partners Hamé na trhu nabízejí. V minulosti ale nikdy nešlo o tak zajímavou cenu jako dnes, což bylo způsobeno citelnými dopady globální krize na kondici Hamé. Firma v posledních letech nedosahovala obchodních výkonů jako v letech, kdy se Nordic Partners chystali do firmy zainvestovat.

    Dalším důvodem současného většího zájmu o Hamé je fakt, že na trhu jsou v porovnání s dřívějškem levné peníze a velcí hráči potravinového byznysu v Evropě deklarují chuť nakupovat. Orkla, Podravka i Agros Nova ve svých akvizičních plánech na další období zmiňují střední Evropu jako atraktivní region.

  • Například Podravka se účastní několika dalších podobných výběrových řízení v regionu včetně největšího slovinského producenta pečiva, firmy Žito.

    Pro norskou Orklu by akvizice dávala smysl mimo jiné z toho důvodu, že v Česku vlastní společnost Vitana. Tu chtěla sice nedávno prodat, zájemce ale nenašla a vedení Orkly se naopak rozhodlo do zdejšího trhu masivněji investovat.

    Chuť norské firmy na paštiky, marmelády a další výrobky Hamé pak může být zajímavá i proto, že generálním ředitelem a prezidentem celého koncernu Orkla je Peter Arne Ruzicka. Manažer s českými kořeny řídil v Česku v letech 2000 až 2003 tuzemskou pobočku Aholdu, majitele obchodů Albert, a zdejší trh proto dobře zná.

    Polské Agros Nova by pak byla blízká především rostoucí ovocná produkce Hamé. Zpracovatelství ovoce a zeleniny je pro ni klíčovou aktivitou. Akvizice ovšem nemusí slibovat rychlé zisky. Trh, na němž se firma v Česku pohybuje, stále mírně klesá. Hamé se v posledních letech sice silně přeorientovalo na export do východní Evropy a hlavně Ruska, ale právě to může být i značně rizikový faktor.

    Islanďané vydělali na krachu banky

    Přestože konečná cena zřejmě nepřekročí sumu zhruba 4,5 miliardy korun, za niž Nordic Partners Hamé v roce 2008 od skupiny kolem Leoše Novotného staršího kupovali, nebude to pro ně zlá investice. Na dividendách ze zisku inkasovali jen v posledních třech letech přes půl miliardy korun.

  • Ale hlavně - společnost investory reálně vyšla na méně než 4,5 miliardy korun. Akvizici totiž financovala druhá největší islandská banka Landsbanki, která ale záhy zkrachovala. Nucený správce má v těchto případech zájem na co nejrychlejším zpeněžení pohledávky, a proto ji musí prodat za nižší cenu. To byl právě případ Nordic Partners, kteří si na refinancování akvizičního úvěru půjčili jinde a podle informací HN ušetřili v přepočtu 30-50 milionů eur, tedy i více než miliardu korun.

     

Tisk

 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info