Drůbeží farma z Nové Dědiny prodá tisíc svatomartinských hus
10.11.2014 | Denik.cz
V jednom kole jsou už několik dní pracovníci drůbeží farmy v Nové Dědině na Olomoucku, kteří od rána do večera vyřizují objednávky na stovky vykrmených svatomartinských hus. Podle spolumajitele farmy Daniela Malíka poptávka po svatomartinských pečínkových husách v posledních letech roste a do Nové Dědiny si pro ně jezdí i lidé z daleka.
„Máme objednávky takřka na 1000 svatomartinských hus a 800 kačen. Hus letos prodáme zhruba o dvě stovky více než loni. Je to hlavně díky propagační kampani na svatomartinské víno a husu," řekl Malík. Na svatomartinských husách z Nové Dědiny si budou v úterý 11. listopadu pochutnávat rodiny z širokého okolí, Brna, Ostravy či Zlína.
Velkou část poctivě vykrmených hus i letos koupí majitelé restaurací, kteří pro své hosty připravují tradiční svatomartinské menu, jehož hlavní součástí je husí pečínka. „Například provozovatelé olomouckých restaurací Lobster a Moravská restaurace si u nás objednali po 150 husách," řekl Malík. Svatomartinské menu v posledních několika letech vždy spolehlivě zaplní restauraci.
Kilogram chlazené pečínkové husy stojí na farmě v Nové Dědině 150 korun a kachny 110 korun. Supermarkety a diskontní prodejny sice mají v nabídce o něco levnější husy ze zahraničních chovů, podle Malíka ale roste počet lidí, kteří si za kvalitní husu z tuzemska rádi připlatí. „V supermarketech nelze kvalitní chlazenou husu z českých chovů koupit, protože tady zatím nefunguje žádná firma, která by husy zpracovávala," uvedl Malík.
Součást hospodářského rokuSe specializovanými prodejnami, které mají v nabídce farmářské produkty, chovatelé hus z Nové Dědiny nespolupracují. „Poptávka po husách je tak velká, že tuto část trhu už nestačíme pokrýt," řekl Malík.
Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



