Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu o 0,7 procenta

 Spotřebitelské ceny v Česku v říjnu rostly meziročně stejně jako v září o 0,7 procenta. Největší vliv na tento růst měly ceny potravin. Meziměsíčně ceny pro spotřebitele stouply o 0,2 procenta, a to zejména kvůli zdražení oděvů a obuvi. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici uvedené zvýšení meziroční inflace očekávali.

Meziroční inflace v Česku se od počátku letošního roku držela jednu nebo dvě desetiny procenta nad nulou, po květnovém růstu na 0,4 procenta se v červnu vrátila k nule. Od té doby spotřebitelské ceny rostou, přičemž v září zrychlily růst nejvíce od počátku roku.

"Inflace bude nízká letos i v příštím roce, což je pozitivní zpráva pro domácnosti a jejich spotřebu. Červnová meziroční inflace se nacházela na nulové úrovni, což bylo i letošní dno. Do záporných hodnot se i díky intervenčnímu režimu s velkou pravděpodobností nepodíváme," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Mírný posun nahoru zaznamená inflace podle analytika ČSOB Petra Dufka až na začátku příštího roku, kdy se již nedá počítat s tak výrazným zlevněním elektrické energie pro domácnosti. "Nicméně i tak inflace zůstane po celý rok pod dvouprocentním cílem ČNB a bude se tak příznivě podílet na zlepšování reálné finanční situace českých domácností," uvedl.

"Tuzemská míra inflace také letos potřetí předčila tempo růstu cenové hladiny v eurozóně. Poprvé se tak stalo v srpnu," upozornil hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Ceny zeleniny klesly

Ceny zboží úhrnem vzrostly v říjnu meziročně o 0,4 procenta a služeb o 1,2 procenta. U potravin zrychlil růst cen zejména u ryb, vajec, mléka a jogurtů. Zdražilo i ovoce a chleba. Naopak ceny zeleniny klesly, důvodem bylo především zlevnění brambor o 46,5 procenta. Na meziročním růstu spotřebitelských cen se podepsala i doprava, kde zdražily pohonné hmoty.

Naopak na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddíle bydlení, kde zlevnila elektřina o 10,2 procenta. Meziročně dál klesaly ceny v oddíle pošty a telekomunikace, a to kvůli zlevnění telefonických a telefaxových služeb a mobilních telefonů.

Proti září ceny zboží stouply o 0,2 procenta, ceny služeb se nezměnily. Vlivem zlevnění pohonných hmot klesly v říjnu ceny za dopravu. Zlevnily i ceny dovolených a mezi potravinami šly dolů především ceny běžného pečiva, cukru, čokolády. Nižší byly meziměsíčně i ceny zeleniny a ovoce.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info