Ministr zemědělství Jurečka na jednání Rady ministrů zemědělství v Bruselu: Opatření přijatá na řešení dopadů ruského embarga dosud nenaplnila očekávání

Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal dnes v Bruselu o návrhu na změnu zemědělského rozpočtu EU v roce 2015, o aktuální situaci dopadů ruského embarga nebo o ekologickém zemědělství.

„Na dnešním jednání jsem vyjádřil své znepokojení nad vývojem návrhu evropského rozpočtu pro rok 2015 v oblasti zemědělství, a to především s ohledem na současnou situaci spojenou s ruskou krizí, jejíž dopady nejvíce pociťuje zemědělský sektor, ačkoliv vlastně není jejím původcem. Dosud přijatá opatření na řešení dopadů ruského embarga totiž nenaplnila očekávání. Navíc ceny některých komodit stále klesají. Proto jsem vyzval Evropskou komisi, aby učinila další kroky ke stabilizaci trhů,“řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministr Jurečka dále upozornil, že nepovažuje v této situaci za žádoucí přesouvání prostředků z kapitoly zemědělství do jiných oblastí rozpočtu EU.

„Evropská komise již nyní předkládá rozpočet s téměř vyčerpanou takzvanou krizovou rezervou, která je vytvořena z části přímých plateb, a to přestože to ještě před nedávnem prakticky vylučovala. Spuštění krizové rezervy v zemědělství považujeme za poslední možnost řešení stávající situace, protože by zemědělci snížením svých přímých plateb vlastně za ruské embargo zaplatili podruhé. Převážná většina ministrů byla toho názoru, že je potřeba nejdříve využít všech stávajících dostupných prostředků předtím, než bude krizová rezerva aktivována,“ uvedl Marian Jurečka.

Na jednání Rady také představila slovenská delegace společnou deklaraci ministrů zemědělství České republiky, Maďarska, Polska, Slovenska, Bulharska, Rumunska a Slovinska o ekologické produkci a označování ekologických produktů, kterou podepsali ministři na setkání v Nitře počátkem října tohoto roku. Deklaraci podpořila přímo na jednání celá řada dalších států.

  • Hynek Jordán
  • ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info