Ebola virus - možnost přenosu zvěřinou z Afriky - zpráva EFSA
11.11.2014 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Bylo zjištěno, že několik druhů zvířat hostí virus Ebola v Zairu (ZEBOV), hlavně ne-humánní primáti a Kaloni (netopýři). EFSA zhodnotila riziko pro osoby v Evropě spojené s přenosem ZEBOV prostřednictvím zpracování a přípravy nelegálně dovážených potravin (spotřebitelé nebo pracovníci manipulující se zvěřinou z Afrikyv kuchyni bezprostředně před spotřebou). Výsledkem byla pravděpodobnost výskytu alespoň jednoho případu ZEBOV v Evropě, díky přenosu prostřednictvím “zvěřiny” (bushmeat).
Tato pravděpodobnost je výsledkem kombinace několika kroků: 1) zvěřina je kontaminována virem ZEBOV; 2) zvěřina musí být nelegálně uvedena na trh v EU; 3) importovaná zvěřina musí obsahovat životaschopný virus, když přijde do styku s osobami; 4) osoba musí být vystavena viru; a 5) osoba bude infikována po expozici. Kvůli nedostatku dat a znalostí, což má za následek velmi vysokou nejistotou, není možné odhadnout přesnější riziko. Berouce v úvahu všechny tyto prvky a na základě: (i) omezeného počtu ohnisek potvrzených v současnosti v Africe v důsledku běžné spotřeby zvěřiny na tomto kontinentu, (ii) použití zvěřiny z Afriky v Evropě, nezahrnující vysoce rizikové praktiky, jako je lov a vyvrhování (iii) předpokládané nízké celkové spotřebě této zvěřiny v Evropě, lze předpokládat, že potenciál pro zavlečení a přenos viru ZEBOV přes tuto zvěřinu je v Evropě v současné době nízký. Zdravotní důsledky takové události by byly velmi vážné, vzhledem k vysoké letalitě a potenciálu pro sekundární přenos. Skoro žádné informace o infekčnosti viru ZEBOV nejsou k dispozici s ohledem na efekt solení, uzení nebo sušení masa. Nelze tedy činit závěry pokud jde o účinnost těchto metod na inaktivaci viru. Důkladné vaření (100 ° C) virus zničí.
Volný překlad zprávy EFSA, 4. 11. 2014 (J. Ruprich)
Dostupné na: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3884.htm
Zdroj: SZÚ
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



