Moc tuku nebo cukru? Nový senzor vidí do jídla

Každý někdy ochutnal omylem na večírku něco, co mu nechutnalo, nebo držel dietu a omylem snědl kus příliš sladkého a tučného dortu. Budoucnost je ale slibná - izraelští vědci totiž představili přístroj, který okamžitě zjistí přesný obsah konkrétní potraviny. Molekulární senzor se vejde do kapsy a uživateli hned zjistí obsah alkoholu, sacharidů nebo celkově kalorií. Údaje pošle na mobil.

Lidé často netuší, co si ve skutečnosti nesou z obchodu domů. Zkoumají barvu, vůni a konzistenci, ani to ale někdy nezabere. "Proto jsme vynalezli Scio. Je to malý molekulární senzor, který se vejde do dlaně. Prozkoumává molekulární otisk prstu různých materiálů a informace posílá okamžitě na váš chytrý telefon," konstatoval autor přístroje Dror Sharon. 

Na ovoce tak stačí na dvě vteřiny přiložit skener, dalších pár vteřin zabere analýza a pak už si jen stačí počíst na mobilu. Dvacetigramový přístroj je v podstatě miniaturní verzí spektrometru, který využívá infračervené světlo. To rozvibruje molekuly zkoumaného předmětu a část se ho pak odrazí zpět - i s podpisem ozářeného objektu. "Tento produkt by mohl naprosto proměnit průběh vašich nákupů nebo celý váš životní styl," podotkl Sharon. 

Tvůrce ale přiznává, že Scio má své limity a přístroj by musel být o dost účinnější, aby kupříkladu mohl sloužit jako průvodce pro lidi trpící alergiemi. Senzor může rušit také prachobyčejné balení.

Už příští rok by se přístroj izraelských vývojářů měl o dost zmenšit a dostat se na trh. Za 5 tisíc korun by s ním lidé mohli poprvé vyrazit na nákupy.Složení kosmetiky, analýza tkání - už žádná tajemství

Do budoucna by se mohly kromě jídla analyzovat i třeba léky, rostliny, kosmetika, oblečení, kůže nebo plasty. "Myslím, že za deset let budeme schopní se o světě kolem nás dozvědět mnohem víc," řekl Sharon, který věří, že tou dobou by Scio mohl analyzovat i lidské tkáně a tělní tekutiny, a přiblížit se tak budoucnosti lékařství ze Star Treku.

Zdroj: CNN, ČT24

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info