Státní pozemkový úřad zapojuje veřejnost do hlasování o Společné zařízení roku

Již 8. ročník soutěže Společné zařízení roku vyhlásil Státní pozemkový úřad ve spolupráci s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy. V soutěži může během listopadu hlasovat i veřejnost.

„Do letošního ročníku se přihlásila více než třetina našich poboček s celkem 43 projekty. Nejvíce přihlášených projektů tradičně evidujeme v kategorii Zpřístupnění pozemků,“ uvedla ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová. Jednotlivé pobočky Státního pozemkového úřadu přihlašovaly projekty, které realizovaly, do konce září.

Soutěž Společné zařízení roku je členěna do tří kategorií:

1, Zpřístupnění pozemků

2, Protierozní a vodohospodářská opatření

3, Opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí

Souhrnné údaje k přihlášeným projektům
Počet zúčastněných poboček32
Počet přihlášených projektů v dané kategorii:
Zpřístupnění pozemků26
Protierozní a vodohospodářská opatření12
Opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí5
Celkem přihlášených projektů43

Ocenění dostanou diplom „Společné zařízení roku“ a k tomu obdrží první tři místa v každé kategorii věcný dar. Zároveň má jeden z oceněných projektů možnost získat „Cenu Státního pozemkového úřadu“, kterou vybírá centrální komise. Dalším oceněním je „Cena veřejnosti pro společné zařízení roku“. Tu získá projekt, který dostane nejvíc bodů od veřejnosti.

Hlasovat můžou lidé během listopadu na webových stránkách http://soutezszr.spucr.cz. Vylosovaný účastník hlasování se může těšit na věcný dar v podobě odolného mobilního telefonu do přírody.

Společná zařízení vytvořená v pozemkových úpravách mají pozitivní přínos pro zvýšení kvality životního prostředí i kvality života na venkově. Nejčastěji se budují polní cesty pro zpřístupnění krajiny a nově uspořádaných a scelených pozemků, vodohospodářská a protierozní opatření, která by měla zabránit nebo snížit výskyt povodní, předcházet erozi a sloužit k zadržení vody v krajině a zvýšení druhové rozmanitosti území. Dalšími prvky sloužícími ke zvýšení ekologické stability je výsadba zeleně např. biokoridorů, biocenter, remízků, solitérní zeleně apod. 

Monika Machtová, tisková mluvčí SPÚ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info