V ČR poprvé bude Týden globálního vzdělávání

V České republice se od soboty 15. listopadu do neděle 23. listopadu premiérově uskuteční Týden globálního vzdělávání, který má v Evropě patnáctiletou tradici. Od roku 1999 ho pořádá North-South Centre při Radě Evropy, které vyzývá k účasti organizace a školy ve 47 zemích. Cílem je podpora výuky globálních témat. Letošní ročník s podtitulem Víme, co jíme? je zaměřen na potravinovou bezpečnost.

Premiérový tuzemský ročník společně organizuje koalice osmi neziskových organizací, mezi nimiž je například ADRA, Charita ČR nebo Vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni. Mimo jiné se k němu připojilo patnáct základních a středních škol z celé republiky, které s programem Varianty spolupracují.

V rámci kampaně je na čtvrteční večer připravena veřejná diskuze, která se bude věnovat problému plýtvání potravinami, dopadům spotřeby na okolní svět nebo možnostem snížení množství odpadu z obalů od jídla. Na jiných místech republiky se uskuteční výstavy a vzdělávací akce. Kompletní program je k dispozici na internetových stránkách projektu.

Ředitelka Variant Petra Skalická v tiskové zprávě upozornila, že téma potravinové bezpečnosti se Člověk v tísni snaží zprostředkovat českým učitelům a školám tři roky. "Společně se díváme na potraviny z hlediska jejich dostupnosti v různých koutech světa, schopnosti lidí si je obstarat, ale také s ohledem na jejich kvalitu. Rok 2014 vyhlásila OSN Mezinárodním rokem rodinných farem, proto jsme se rozhodli na téma potravinové bezpečnosti ještě více upozornit a připojit se k Týdnu globálního vzdělávání," uvedla.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info