V Nizozemsku vybijí 150 tisíc kusů drůbeže kvůli ptačí chřipce

Až 150.000 kusů drůbeže z farmy nedaleko Utrechtu vybijí nizozemské úřady kvůli výskytu nákazy vysoce patogenním kmenem ptačí chřipky. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Úřady už také vyhlásily 72hodinový zákaz převozu drůbeže, vajec a použité podestýlky mezi farmami po celém Nizozemsku, v postižené oblasti je zákaz 30denní.

Varianta chřipky zaznamenaná na farmě v Hekendorpu je údajně smrtelná pro ptáky, přenos na člověka je údajně možný. Úřady odpoledne sdělily, že zjištěný chřipkový vir je kmen H5N8, který byl tento měsíc zjištěn i ve výkrmně krůt v severoněmecké spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořany. Veterináři zde nechali z preventivních důvodů utratit na 30.000 zvířat.

Zmíněný typ viru se letos objevil poprvé v Jižní Koreji u divokého ptactva, následně byl doložen i z Japonska a Číny, jak se dostal do Evropy, zatím není jasné.

Nizozemští odborníci nyní testují drůbež v okolí postižené farmy. V okruhu deseti kilometrů již vyhlásili zónu se zvláštním režimem, kde prozatím po následujících 30 dní nebude možné převážet drůbež, vajíčka a stelivo. Ptáci musí být rovněž ponecháni v uzavřeném chovu v halách. Na zbývajícím území celého Nizozemska toto opatření bude platit tři dny.

Ptačí chřipku objevili nizozemští veterináři již letos v březnu na farmě v provincii Gelderland. Vybito tehdy muselo být na 10.000 kuřat.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info