Z křtu publikace k Mezinárodnímu roku rodinných farem

"Toto by měla být povinná četba pro všechny, kteří se zajímají o zemědělství, venkov a tradiční hodnoty," zaznělo několikrát při křtu publikace, kterou na závěr Mezinárodního roku rodinných farem vydala Asociace soukromého zemědělství. Její křest proběhl za účasti řady hostů ve čtvrtek 13. října ve studovně Knihovny Antonína Švehly v budově ÚZEI v Praze 2. Kmotrou se stala bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová.

Publikace pod názvem Mezinárodní rok rodinných farem je uceleným průřezem všech akcí, které v letošním roce Asociace soukromého zemědělství na farmách svých členů uspořádala, a které navštívilo téměř dvacet tisíc lidí. Jsou v ní podrobně rozpracována všechna témata, která vychází z tzv. "Křížové cesty českého sedláka", jimž byly věnovány jednotlivé letošní semináře.

"Letošní Rok rodinných farem připomíná, že existuje historicky nejstarší a plošně nejrozšířenější způsob obdělávání půdy a zemědělského hospodaření vůbec, postavený na principu zodpovědnosti sedláka a jeho rodiny. Čeští sedláci jsou dnes bez urážky hybnou silou ve všech oblastech zemědělské politiky, kterou se může náš stát chlubit jako přínosnou pro zlepšení postavení spotřebitele potravin, účinné ochrany krajiny a především půdy, smyslupných změn v byrokracii a požadavcích na zemědělce jako takové, až po pozitivní změny ve vnímání "sedlačiny" jako uznávaného způsobu lidské činnosti v současné společnosti," řekl při představení publikace předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík a dodal: "Aktivity naší stavovské organizace v prezentaci českých statků jsou příkladnou ilustrací skutečného pokroku v úrovni hospodaření, vybavenosti i nezvratné ukotvenosti v konkurenčním prostředí postaveném především na maximalizaci efektu nasazení sil a umu farmáře i celé jeho rodiny. Čeští sedláci, kteří hospodaří na rodinných gruntech, se mají čím pochlubit a jsem rád, že asociace mohla v roce 2014 – v Roce rodinných farem být tím, kdo české společnosti tyto úspěšné hospodáře představil."

Roli kmotry publikace přijala k velké radosti organizátorů akce bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová, která jí popřála hodně čtenářů. "Mým přáním je, aby se rodinné farmy staly základem českého zemědělství. Aby jim jakožto nositelům hodnot jakými jsou svoboda, rodina a respektování tradic byla věnována mnohem větší pozornost," řekla Vicenová.

"Tato publikace je důkazem, že se minulému režimu i přes opravdu usilovnou snahu nepodařilo selský stav zdecimovat. Je osvětou a dalším krokem k tolik potřebné rehabilitaci českého venkova," zmínil v rámci diskuse v průběhu slavnostní akce tajemník Spolku pro obnovu venkova Stanislav Rampas.

Publikace je nyní v dostatečném množství k dispozici v Knihovně Antonína Švehly a Hlavní kanceláři asociace, bude předána jako podklad pro další diskusi například politické reprezentaci, odborným institucím, ale i široké nezemědělské veřejnosti. Zdarma bude distribuována i všem členům Asociace soukromého zemědělství jako příloha časopisu Selská revue, který je jim pravidelně zasílán.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info