Výlovem rybníka Svět se chýlí ke konci rybářská sezona

Odhadem 120 tun tržních ryb by měl od pondělí do pátku vydat jeden z nejznámějších českých rybníků - třeboňský Svět. Jeho výlovem pomalu končí letošní podzimní rybářská sezona. Podle ředitele Rybářství Třeboň Josefa Malechy roční produkce ryb dosáhne standardních 3200 tun. Ovlivnila ji teplá zima a sucho, přírůstky jsou nižší. Meziročně bude ale sezona lepší než loni, kdy byly povodně.

Svět, který je s 214 hektary sedmým největším rybníkem na Třeboňsku, se naposledy lovil před dvěma lety. "Očekáváme, že vylovíme zhruba 100 tun tržního kapra a 20 tun vedlejších ryb. V létě se z něho vylovilo asi 50 tun kaprů," uvedl Malecha. Lidé si na hrázi rybníka mohou koupit kilogram kapra za jednotných 75 korun. Na sádkách si za kilo kapra první třídy připlatí dvě koruny a za výběrového 12 korun, tedy stejně jako loni na Vánoce.

V tomto týdnu budou třeboňští rybáři lovit poslední rybníky s rybami pro trh a příští týden podzimní výlovy zakončí. "Zdá se že rok bude z hlediska hodnocení přírůstku podprůměrný," uvedl Malecha.

Výlovy jihočeských rybníků lákají nejen fotografy, rybáři je využívají k propagaci konzumace českých ryb. Třeba na slavnosti při výlovu Rožmberka přišlo na začátku října rekordních 59.000 lidí. Velký zájem byl o gastronomickou nabídku rybích specialit i o prodej živých ryb. Výlov Světu provází déšť, vítr a chladno, zejména lázeňští hosté si ale podívanou nenechají ujít.

Rybník Svět vybudoval Jakub Krčín z Jelčan v 70. letech 16. století. Původně měl rozlohu 380 hektarů a jmenoval se Nevděk. Ale po povodni v roce 1611 byl rozdělen na rybníky Opatovický a Svět. Je na jižním okraji Třeboně a jeho hráz se stala významnou součástí městského opevnění. V současnosti se kromě chovu ryb využívá i k rekreaci a sportu.

Rybářství Třeboň se na tuzemské produkci ryb podílí 15 procenty. Ve správě má zhruba 8000 hektarů vodních ploch, což představuje 450 rybníků. V účetním období od října 2012 do září 2013 vykázal akciová společnost Rybářství Třeboň čistý zisk 25 milionů korun. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb klesly o tři miliony na 146 milionů korun. Společnost v hodnoceném období vylovila 3446 tun ryb, což je za posledních sedm let nejlepší výsledek. Prodala je za 138,313 milionu korun. Rybářství zaměstnává stabilně téměř stovku lidí, na sezonu pak dalších 50.

Autor: ČTKwww.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info