R. Jelínek stočil dvacetiletou slivovici ke 120 letům firmy

Slivovici, která 20 let zrála v dubových sudech, dnes začala stáčet vizovická likérka Rudolf Jelínek. Speciální série vznikla u příležitosti 120 let existence firmy. Destilát byl založen při stém výročí likérky. Tak starou slivovici dosud likérka nestáčela, řekl ČTK obchodní a marketingový ředitel Miroslav Motyčka. Série nazvaná Family Reserve bude obsahovat jen asi tisíc lahví o obsahu 0,7 litru. Prodávat se bude ve výběrových obchodech, její cena se bude pohybovat mezi 3000 až 5000 korunami.

"Doposud jsme neměli slivovici, které bychom před stáčením věnovali takovou péči," podotkl Motyčka. Slivovice má zlatou barvu, vznikla kombinací několika odrůd. "Smíchali jsme slivovicové destiláty, aby chuť byla vyvážená. Postupně vyzrála na 44,5 procenta alkoholu. Slivovice již není ředěná, dala se do sudu v nějaké síle a postupně dozrála," uvedl Motyčka s tím, že sudy byly uloženy v určitém prostředí, střídaly se pravidelně teploty, na proces dohlíželi odborníci.

Slivovice je podle Motyčky chutí netypická. "Má blíž ke koňaku, je ještě dřevitější než standardní zlaté slivovice. Je hodně jemná, takový švestkový koňak, ale pořád je to slivovice, byť s chutí, která není typická," podotkl. Likérka podle něj stočí 500 lahví jedné série, stejné množství bude obsahovat druhá série, která zrála v sudech stejně dlouho, ale bude mít jinou chuť, protože vznikla kombinací jiných odrůd. "Je stejná v tom, jak je zralá, ale bude taková svěžejší," řekl Motyčka.

Pracovnice likérky dnes ručně stočily prvních sto lahví první série. Likérka nechala vyrobit speciálně lahve pro tuto příležitost, stojí na dřevěném podstavci a uložené jsou v dárkové kazetě.

Likérka chce podle Motyčky pokračovat v tradici speciálních sérií slivovic, které by stáčela vždy v určitých intervalech. Již nyní nabízí několik let jednoodrůdovou čirou slivovici z vybrané odrůdy a prémiovou slivovici zlaté barvy, která vzniká kombinací několika odrůd a stáčí se po dvou letech od sběru ovoce v sadech likérky.

Lidé podle Motyčky mají v poslední době zájem zejména o kvalitní alkohol. Tržby firmy se v letošním roce zvyšují, v pololetí dosáhly 200 milionů korun bez spotřební daně a DPH, což bylo o sedm procent více proti stejnému období předchozího roku. Loni likérka hospodařila se ziskem 10,3 milionu korun po zdanění a s tržbami 426 milionu korun. V roce 2012 se přitom dostala do devatenáctimilionové ztráty kvůli metanolové aféře a prohibici.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info