Z Francie do světa opět zamířilo nové beaujolais, nejvíc do Asie

Ve Francii a mnoha dalších zemích světa se jako každý rok třetí čtvrtek v listopadu i letos očekávají oslavy nového beaujolais, mladého vína nesoucího název oblasti na východě Francie. V duchu tradice se letos začne víno z odrůdy Gamay popíjet od prvních minut po nadcházející půlnoci, tedy od čtvrtka 20. listopadu. V zahraničí putoval rekordní počet lahví do Asie.

Mladé beaujolais mívá málo tříslovin, světlou barvu a ovocnou chuť, znalci letos opět hovoří především o chuti po červeném ovoci i banánu. "Beaujolais nouveau" je lehčí víno a většinou se neuchovává, má se zpravidla vypít do šesti měsíců od výroby. I to přispělo k tomu, že se nejvíce popíjí na různých oslavách a v kruhu příbuzných a přátel.

Do Asie šla podle webu Monsieur Vintage polovina z letošních 600.000 hektolitrů červeného moku. Hlavními odběrateli jsou tam už tradičně Japonci. Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific podle svého webu přepravila do Asie v rámci 32 letů rekordních 1,75 milionu lahví mladého francouzského vína beaujolais nouveau 2014, což je o 37 procent více než v loňském roce.

Největšími konzumenty nového beaujolais jsou ale obyvatelé Francie, kde se také koná nejvíce oslav a společenských akcí k uvítání mladého vína z oblasti, která je místem výroby i kvalitních tradičních vín. Zavedený pokřik Le Beaujolais nouveau est arrivé! (Nové beaujolais je tady!) zazní z úst tisícovek lidí hlavně ve vesnici Beaujeu, která se považuje za historickou metropoli oblasti Beaujolais nedaleko Lyonu. K mladému vínu se jako jinde ve Francii přitom nabízejí hlavně suché salámy a sýry.

Popularita beaujolais v Česku v posledních letech klesla

Také milovníci vína v České republice se od 90. let připojují k fenoménu rituálního zahájení prodeje nového beaujolais. Popularita beaujolais však v Česku v posledních letech klesla, hlavně v důsledku vzestupu obliby konkurenčního domácího Svatomartinského vína. To se začíná prodávat krátce před novým beujolais, vždy 11.11. od 11:00 hodin, a spojuje se s pojídáním hus a dalších lákavých českých pochutin.

U zrodu tradice nového beaujolais stálo prosté povolení francouzských úřadů z roku 1951. Od té doby je totiž možné vína jako mladé beaujolais prodávat dřív než 15. prosince, což je ve Francii oficiální datum uvedení na trh posledního ročníku, letos tedy vína ze sklizně hroznů na podzim 2013. Až do 70. let se tento zvyk omezoval spíše jen na oblast Lyonu, postupně však ovládl nejen celou Francii, ale celý svět.

V roce 1985 byl pro uvedení nového beaujolais do prodeje v celém světě určen třetí listopadový čtvrtek. I v samotné Francii ale nové beaujolais získalo od konce minulého století konkurenci v podobě lahodných mladých vín pod označením "vin primeur" z jiných oblastí, především jihozápadu země.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info