Koná se druhá potravinová sbírka, chce shromáždit 100 tun jídla

Češi dnes můžou ve více než 380 obchodech podpořit chudé darováním potravin. Druhý ročník Národní potravinové sbírky organizuje platforma Byznys pro společnost. Vybrané potraviny poputují do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů. Organizátoři očekávají, že by se letos mohlo shromáždit přes 100 tun potravin (loni jich lidé a firmy darovali 66 tun).

V rámci sbírky mohou lidé nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny. Inspiraci jim poskytne tištěný seznam vhodných produktů, který budou v obchodech rozdávat dobrovolníci. Ti také budou potraviny za pokladnami vybírat.

Dobrovolníci potraviny shromáždí a večer je partner sbírky (letos se opět jedná o kurýrní společnost DHL) převeze do potravinových skladů České federace potravinových bank. Odtud již poputují k jednotlivým charitativním organizacím a následně k potřebným, mezi které patří například matky samoživitelky, senioři nebo klienti azylových domů. 

"Tento svět je v tak trochu paradoxní situaci - v současné době je více lidí obézních než lidí trpících podvýživou. Tak trošku je tomu i v naší zemi a je jenom dobře, že alespoň jednou za rok v rámci Národní potravinové sbírky ti, kteří mají domov, mají špajzku, mají ledničku, se o něco rozdělí a dají něco lidem, kteří žijí třeba v azylových domech a trpí nouzí, chudobou, nevychází s penězi a učí se hospodařit s penězi nebo se učí vařit," říká Pavel Kosorin, ředitel centra sociálních služeb Armády spásy.

Akce se uskuteční téměř v 90 městech České republiky, a to v sobotu 22. listopadu 2014 od 08:00 do 20:00. Podpoří ji řetězce Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a síť drogerií dm. Celkově se obchodů sbírky zúčastní téměř třikrát více než loni. Darovat jídlo bude možné i elektronicky (podrobné informace na webových stránkách akce). Své výrobky věnuje rovněž sedm velkých potravinářských firem. Záštitu nad akcí letos převzal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Na sbírce bude spolupracovat zhruba 2 000 dobrovolníků, což je dvojnásobek loňského počtu," uvedla Pavlína Kalousová z platformy Byznys pro společnost. A letos poprvé jim také pomáhali zaměstnanci řetězců. Sbírka se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 % obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. 

Podle údajů OSN lidé vyhodí ročně až 1,3 milardy tun potravin, což je celá jedna třetina toho, co se vyprodukuje. Ve vyspělých zemích vyhodí člověk průměrně 95 až 115 kg jídla ročně, v rozvojových pak 6 až 11.

Na Čechy připadá asi 730 tisíc tun potravinového odpadu za rok, což je v přepočtu na jednoho obyvatele 70 kilogramů. Většina vyhozeného jídla je ale přitom ve stavu, kdy se může bez problému sníst. Průměrnou rodinu s dětmi stojí takové nehospodaření zhruba 20 tisíc.

Přestože jsou potravinové sbírky v západních zemích již tradicí, u nás se koná teprve druhý ročník. Firmy, ale i jednotlivci mohou posílat potraviny potřebným během celého roku. A díky příslibu ministertsva financí, že se z darovaných potravin nebude platit DPH, se očekává, že dárců přibude. "Víme, že zhruba od poloviny prosince bude platit nařízení, které umožní obchodům, aby ty potraviny darovaly efektivněji. Očekává se, že z dnešních zhruba dvě stě, tři sta tun ročně se můžeme dostat klidně i k tisíci tunám," říká organizátor sbírky Jakub Unger. 

Dosud bylo pro obchody výhodnější potraviny vyhodit, s novým nařízením, kdy se daň za darované potraviny bude blížit nule nebo bude zcela nulová, se může situace změnit. "V Evropě to zavedly státy jako Maďarsko, Francie, Dánsko – tak to chceme zavést i u nás, protože si myslíme, že je to nesmyslné opatření," říká ministr financí Andrej Babiš (ANO). Řetězce by tak mohly věnovat například potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo ty, které mají poškozený obal. V potravinových bankách ročně skončí zboží v hodnotě až 20 milionů korun. Pokud by obchody daň platit nemusely mohlo by to podle odhadů být až sto milionů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info