Ministr Jurečka v Izraeli: Měli bychom zjednodušit podmínky vzájemného obchodu

Ministr zemědělství Marian Jurečka je od pondělí na třídenní pracovní návštěvě Izraele, kde se sešel na jednání se svým rezortním protějškem. Ministři Yair Shamir a Marian Jurečka spolu debatovali o rozvoji vzájemného obchodu, problematice sucha nebo o spolupráci v oblasti zemědělské vědy, výzkumu a vývoje.

„Chtěli bychom docílit zjednodušení našich obchodních kontaktů, hlavně při udělování „kosher“ certifikace. S tím samozřejmě souvisí úzká spolupráce našich dozorových orgánů, které přikládáme velkou důležitost,“ řekl ministr Marian Jurečka. 

Česká republika má zájem rozšířit vzájemnou obchodní výměnu zemědělských a potravinářských produktů. Právě proto jednali oba ministři o možnostech, jak by izraelská strana mohla zjednodušit proces udělování „kosher´“ certifikátu.

Izraelská vláda před nedávnem schválila zmírnění přísných dovozních předpisů aspoň pro některé kategorie potravin (těstoviny, rýže, cereálie, trvanlivé pečivo, káva). Administrativně velmi náročné předpisy totiž odrazují mnohé zahraniční firmy od toho, aby potraviny do Izraele dovážely.

Ministři probrali také spolupráci při výměně zkušeností s živočišnou výrobou, a to hlavně při vedení ústřední evidence hospodářských zvířat, která je využívána k plemenářské práci i k veterinárním účelům.

„Hovořili jsme o navázání těsnější spolupráce našich vědců a výzkumníků, například při vývoji technologií v živočišné výrobě. Velký potenciál vidím ve výměně znalostí o kontrole mléčné užitkovosti v chovu skotu nebo o plemenářství,“ uvedl Marian Jurečka.

Dalším tématem bylo hospodaření v oblastech postižených suchem, které se stále častěji projevuje i v České republice. Český a izraelský ministr proto část svého setkání věnovali otázkám zavlažování a možné spolupráce v této oblasti.

Obrat agrárního obchodu ČR s Izraelem od roku 2008 stoupá. Dovoz však převažuje nad vývozem. Vyvážíme cukr, pivo, zavařeniny, cukrovinky, přípravky k výživě zvířat, potravinářské výrobky a od letošního roku se obnovuje vývoz máku. K nejvýznamnějším dováženým položkám patří potravinové přípravky, zelenina, ovocné šťávy a rostliny pro farmaceutický a kosmetický průmysl.

  • Hynek Jordán
  • ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info