Souhrn událostí uplynulého dne – 25. 11. 2014

Zemědělci obdrželi již téměř polovinu hlavní dotace, 10 mld Kč

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) k dnešnímu datu vyplatil v rámci nejvýznamnější zemědělské dotace, jednotné platby na plochu (SAPS), již více než deset miliard korun. Vyplacená částka představuje 96 procent celkové zálohy, kterou začal Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplácet od poloviny října.

Ministr Jurečka v Izraeli: Měli bychom zjednodušit podmínky vzájemného obchodu

Ministr zemědělství Marian Jurečka je od pondělí na třídenní pracovní návštěvě Izraele, kde se sešel na jednání se svým rezortním protějškem. Ministři Yair Shamir a Marian Jurečka spolu debatovali o rozvoji vzájemného obchodu, problematice sucha nebo o spolupráci v oblasti zemědělské vědy, výzkumu a vývoje.

SZPI v nelegálních skladech zakázala desítky tun nevyhovujících potravin

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila utajené neregistrované sklady potravin v areálu na ulici Jesenické č. 52 v Bruntále. Při kontrole skladovacích prostor inspekce vystavila zákaz prodeje na téměř 18 t brambor a řádově stovky kilogramů ovoce a zeleniny. U těchto komodit provozovatelé nebyli schopni předložit nabývací doklady a jde tudíž o potraviny neznámého původu.

Brambory se prodávají naklíčené, nazelenalé a s hnilobou, ukázal test

Zatímco chuťově nedopadly brambory z řetězců vůbec špatně, laboratorní metr už je přísnější. Prodávají se se spoustou různých vad, nejčastěji nazelenalé, nahnilé a s klíčky. Chuťový test MF DNES ukázal, že lahodnější jsou vařené ve slupce. Zatímco hodnotitelé v senzorickém testu hodnotili brambory typu B vesměs kladně, v laboratoři byli přísnější.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info