Ministerstvo zemědělství ušetří na energiích více než 40 milionů korun

Ministerstvo zemědělství nakoupilo na Českomoravské komoditní burze Kladno elektřinu a plyn pro příští rok pro sebe i 36 resortních organizací. Díky tomu budou letošní náklady na energie o pětinu nižší než loni a v příštím roce náklady ještě dále klesnou podle druhu energií až o 7 procent. Ministerstvo tak během dvou let sníží energetické vstupy o více než 40 milionů korun.

„Snahou Ministerstva zemědělství je snižovat náklady a energie patří k  významné položce. Nevidím důvod proč platit víc, než je nutné. I proto jsme zvolili pro nákup komoditní burzu, která je v případě energetických komodit velmi efektivním a transparentním způsobem realizace veřejné zakázky. Centralizovaný nákup nám navíc umožňuje porovnávat podmínky u jednotlivých organizací a vybrat si ty nejvýhodnější,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství tak v příštím roce zaplatí nižší cenu za zemní plyn, u velkoodběru pod hranici 670 Kč/MWh. Silová elektřina ve vysokém napětí zlevní meziročně o 4 procenta na 1.020 Kč/MWh a ve vysokém napětí o 5 procent na 1.007 Kč/MWh.

„V rámci resortních úspor jsme si sjednali na burze dodávku 33 tisíc megawatthodin silové elektřiny a 62 tisíc megawatthodin plynu. U všech nakupovaných produktů jsme se dostali na nová cenová minima, největší pokles jsme zaznamenali u zemního plynu,“ uvedl první náměstek ministra Jiří Jirsa.

Nižší náklady budou mít díky centralizovanému nákupu Ministerstva mimo jiné státní podnik Lesy ČR, Státní pozemkový  úřad, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa, desítka výzkumných a dalších ústavů, podniky Povodí Labe, Vltavy, Moravy, Odry a Ohře nebo hřebčíny a hřebčince v Kladrubech, Písku a Tlumačově. Levnější energie tak poteče do téměř 1970 elektroměrů a více než 600 plynoměrů.

Hynek Jordán 

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info