Úlevu by mělo přinést postupné oteplení od východu ČR

Ani dnes počasí nepopřeje většímu tání ledu, ráno se teploty pohybují většinou kolem nuly a během dne se dají očekávat v rozmezí od minus jednoho do maximálně tří stupňů. V odpoledních hodinách už by mohl led pomalu odtávat. Zítra už by měly teploty stoupnout o pět stupňů nad nulu.

"Mrznoucí déšť a mrholení se vyskytuje především na jihu Moravy a na Českomoravské vrchovině. Na ostatním území je spíš slabé sněžení, ale i to bude během dne od východu přecházet v déšť," uvedla meteoroložka ČT Barbora Tobolová.

Upozorňuje, že vzestup teplot nad bod mrazu v průběhu dne by mohlo přinést obtíže s odpadáváním ledu z namrzlých předmětů. Jih Moravy bude patřit k prvním částem území, kde by se mohly teploty zvedat, oteplení přijde od východu. "Od jihovýchodu se začne pozvolna oteplovat (…), zítra bude situace ještě lepší, ukázat by se mohlo i slunce," avizuje zlepšení meteoroložka.

Předpověď počasí:
  • výstraha na ledovku platí do středečního večera (trvání už vytvořené ledovky, jen ojediněle vytváření nové)
  • dnes místy slabé sněžení přecházející v déšť
  • nejvyšší teploty -1/3 °C, při vzestupu teplot nad nulu začne odtávat led a hrozí padání kusů ledu z namrzlých předmětů
  • zítra na V a SV i polojasno – výraznější odtávání ledu
  • v dalších dnech teploty blízko nuly, místy déšť, postupně v sobotu nad 300 m sněžení (0-10 cm sněhu)

Výpadky energie přetrvávají, kalamitní stav ale skončil

ČEZ k šesté hodině ranní ukončil kalamitní stav vyhlášený v úterý ráno kvůli počasí na Chrudimsku. Již večer skončil také na Přerovsku a Svitavsku. Energetici odhadují, že kvůli nově zjištěným poruchám se ocitli bez proudu stovky zákazníků, zvláště v západních a východních Čechách. "Drobné výpadky jsou i ve středních a severních Čechách," informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Ve středu ráno už ale není nikde na "distribučním území ČEZ Distribuce" nikde vyhlášen kalamitní stav. Většinu úterních poruch dokázali energetici odstranit, situaci mohou znovu změnit námrazou ztěžklé a zkřehlé stromy, které představují hrozbu pro elektrické vedení, dodal Kříž.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info