Sdružení pěstitelů: Ceny vánočních stromků i prodej se nezmění

Ceny vánočních stromků i jejich prodej zůstanou letos na loňské úrovni. Nedostatek kvalitních vánočních stromků v Česku nehrozí, nabídka druhů i velikostí bude pestrá, řekl ČTK místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Stromy pěstuje na jedné z největších plantáží na západě Čech, která spravuje 30 hektarů pozemků poblíž Sušice a Klatov. Stromky prodává 20 až 30 velkým obchodníkům v zemi.

"Prodávám jim stejně jako loni jedli za 350 korun za kus, což se drží zhruba deset let. Černou borovici nabízím za 195 korun, borovici lesní a stříbrný smrk za 175 korun," dodal. Ceny stromků od 130 do 250 centimetrů bez ohledu na výšku jsou velkoobchodní, bez DPH a dopravy. K nim se musejí připočítat nájmy prodejních míst, jejich režijní náklady, jako jsou mzdy prodavačů, nájmy a podobně. Čistý zisk obchodníků se stromky se podle zjištění ČTK pohybuje kolem deseti procent.

"Pokud se nabízí kvalitní stromy, není problém s odbytem. Za 20 let, co to dělám, mi nikdy nezbyly, což platí i letos. Dnes přijede poslední prodejce a budu mít prázdný sklad," dodal Valdman. Letos dodá na trh opět tisíce kusů, z toho 40 procent jedlí, po 30 procentech smrku stříbrného a borovic. O jedli je podle Valdmana velký zájem, ale když se vypěstuje kvalitní borovice, tak je o ní obrovská poptávka.

Dovozy z Dánska a Německa stagnují. "S dostatečnou kvalitou není problém konkurovat," řekl pěstitel. Cena jedle z dovozu se pohybuje kolem 400 korun plus doprava. Dováží se téměř výhradně jedle, borovice i stříbrné smrky jsou především z české produkce.

V ČR se prodává dlouhodobě až 1,3 milionu vánočních stromů. Prodej plastových stromků klesá, jejich podíl je asi deset procent. "Pokud roste životní úroveň, lidé kupují přírodní stromy. Více se vracejí k tradicím," uvedl Valdman. Asi 90 procent stromků se pěstuje na plantážích. O ně je vyšší zájem, protože stromky z lesa nejsou tak pěkné. Podle Valdmana by si je lidé měli kupovat už teď, aby si mohli vybrat. Navíc je jedno, jestli jsou uskladněné u prodejce nebo doma na chladném místě, nejlépe po odříznutí kousku kmene v kýblu s vodou.

"Čím dál více lidí nám říká, že chce naše stromky, a ne ty dovozy," řekl René Calta z Příšova u Plzně, který prodává stromky od 300 do 750 korun. "Pro většinu lidí musí být stále stromek hezký a za rozumnou cenu," řekl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně, která je pěstuje na plantážích pod elektrovody.

Autor: ČTK

www.ctk.cz 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info