Češi o Silvestru vypijí čtyři miliony lahví sektu. Během roku si ho odpustí

Pro výrobce alkoholu nastává nejdůležitější sezona v roce. Pětina ročních prodejů společnosti Bohemia Sekt ze Starého Plzence díky silvestrovským oslavám připadá na prosinec, u šumivých vín je to dokonce přes třicet procent. Jinak však Češi za okolními státy ve spotřebě sektů spíše zaostávají.

„Češi vypijí na Silvestra podle našich odhadů tři a půl až čtyři miliony lahví sektu,“ říká v rozhovoru pro MF DNES Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt, lídra na trhu šumivých vín.

Do sortimentu společnosti vedle tradičního silvestrovského nápoje spadají i vína značek Chateau Bzenec, Habánské sklepy nebo lihoviny Dynybyl a Pražská vodka a ačkoliv v prosinci rostou prodeje všech alkoholických nápojů, u sektů je poptávka nejpatrnější. „Denně se distribuují statisíce lahví. Je to skutečně velký nápor, i na logistiku,“ dodává Beránek.

Celkově však Češi sektu příliš neholdují, vnímají jej především jako nápoj pro slavností příležitosti a mimo tyto dávají přednost jiným druhům alkoholu. Roční spotřeba na hlavu netvoří proto ani dvě láhve, zatímco v sousedním Německu je to více něž pět lahví. 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info