Ministerstva zemědělství a zahraničích věcí schválila umístění zemědělských diplomatů do pěti zemí

Pět agrárních diplomatů bude zastupovat proexportní zájmy českých zemědělců a potravinářů na zastupitelských úřadech v Rusku, na Ukrajině, v Číně, Srbsku a Saudské Arábii. Obsazení pozic těchto zemědělských radů vzejde z otevřených výběrových řízení.

Schválený materiál navazuje na společné memorandum o spolupráci, které podepsali ministr zěmědělství Marian Jurečka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek v polovině června. Na jeho základě budou vybraní odborníci v oblasti zemědělství, potravinářství a navazujících technologií vysláni na velvyslanectví v průběhu příštího roku. Formálně budou tito pracovníci podřízeni velvyslanci České republiky v dané zemi.„Zřízení pozic agrodiplomatů jsme vyhodnotili jako nejefektivnější způsob proniknutí českých zemědělsko-potravinářských firem na zahraniční trhy. Také v souvislosti s řešením dopadů ruských sankcí je vyslání zemědělských diplomatů významnou aktivitou, protože naši producenti a obchodníci hledají nové exportní příležitosti mimo Evropu. A tito odborníci by jim v tom měli aktivně pomáhat,“ řekl ministr zemědělství Jurečka. 

Pět vybraných zemí má předpoklad budoucího růstu národních hospodářství, mají velký exportní potenciál pro české výrobky. Zároveň patří mezi regiony, o které je zvýšený zájem ze stran českých potravinářských firem. V případě Srbska a Saudské Arábie, tedy relativně menších regionů, budou aktivity zemědělských diplomatů přesahovat i do okolních zemí. V případě Západního Balkánu to bude zejména Bosna a Hercegovina a Makedonie, na Arabském poloostrově pak země sousedící se Saudskou Arábií.

Pokud se v budoucnu výrazněji změní geopolitická nebo ekonomická situace v daných regionech, jsou oba resorty připraveny změnit destinace pro působení zemědělských diplomatů nebo také rozhodnout o rozšíření jejich sítě. Jako případné alternativní země jsou zvažovány Spojené státy americké, Japonsko nebo některé ze států severní Afriky (Maroko, Alžírsko), případně latinské Ameriky (Brazílie, Mexiko).

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info