Farmy trpí zákazem vývozu do Ruska

Po srpnovém rozhodnutí Ruska zakázat dovoz vybraných typů potravin ze zemí EU včetně vepřového masa začala jeho výkupní cena klesat. V posledních dvou týdnech se už dostala často pod třicet korun za kilogram živé váhy, tedy hluboko pod náklady a je nejnižší za poslední čtyři roky. Farmáři označují situaci za kritickou a obávají se, že budou muset opět redukovat či možná zcela zrušit chovy.

„Cena padá velmi rychle a všechny evropské komentáře se shodují, že důvodem je ruské embargo,“ řekl deníku E15 předseda Svazu chovatelů prasat Jan Stibal. Pro české farmáře je podle něj asi nejpodstatnější problém ztráta trhů významných evropských exportérů Nizozemska, Belgie a Německa. „Maso, které od nich neodešlo do Ruska, zůstalo na evropském trhu a je dováženo i k nám za velmi nízké ceny,“ dodal.

Podle Stibala bude cena nadále klesat a v příštím roce se projeví i na celkové produkci vepřového v Česku. Ta přitom loni po letech snižování poprvé mírně stoupla a letos bude stagnovat. „Propad produkce však může přijít v roce 2015 – obzvlášť proto, že se po Vánocích očekává další snížení ceny,“ říká. „Obáváme se, že by se mohl obnovit propad, který decimoval chovy od vstupu do unie a zastavil se teprve v loňském roce,“ dodal.

Například firma ZEPO z Bohuslavic nad Metují na Náchodsku označuje současné ceny vepřového za katastrofu. „Pokud bude nekalá konkurence masa dováženého ze starých členských států EU a z Polska pokračovat, nevylučujeme další redukci chovů. Pod výrobní nálady nelze prodávat,“ řekl ČTK ředitel Josef Lukášek. Již přede dvěma lety ZEPO muselo kvůli nízkým cenám redukovat chovy na polovinu.

Tíživou situaci registrují i výrobci uzenin. Například Kostelecké uzeniny se tak snaží stále dodavatelům vyplácet zhruba 31 korun za kilo. „Abychom si udrželi stávající dodavatele, nás stojí deset milionů korun měsíčně,“ uvedl šéf jednoho z největších zpracovatelů masa v Česku Jan Hanuš.

Na kritickou situaci minulý týden zareagovalo i ministerstvo zemědělství. „Dojde k posílení finančních prostředků vyplácených na dotační programy související s chovem prasat a drůbeže,“ řekl mluvčí rezortu Hynek Jordán. Částka v dotačním programu na ozdravení chovů, takzvaném Nákazovém fondu, byla proto rozhodnutím vlády z minulého týdne zvýšena o přibližně 315 milionů korun na zhruba 950 milionů.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info