Český standard FSC upravuje možnosti využití holosečí

FSC ČR 3. prosince na své jedenácté valné hromadě schválila nové znění revidovaného Českého standardu FSC lesního hospodaření. Významnou změnou je úprava omezení použití holosečí, kdy jednotlivé holoseče nesmí přesáhnout 0,9 ha.

Obsahem valné hromady FSC ČR, která se konala v Brně v prostorách Otevřené zahrady, byly kromě organizačních změn stanov a pravidelného informování členů, hlavně změny Českého standardu FSC. Revize se týká především vlivu lesního hospodaření na životní prostředí.

V této části jsou Standardem nově upraveny některé indikátory, jako je například postupné navyšování podílu listnatých dřevin při obnovování lesních porostů a omezení plošné přípravy půdy či postupné navyšování referenčních ploch (bezzásahových nebo výhledově bezzásahových ploch), které slouží pro zachování či zvýšení biodiverzity a zlepšení zdravotního stavu a stability lesů.

Důležitou změnou, která se v Českém standardu FSC hospodaření objevila, je úprava omezení použití holosečí, které může lesní hospodář vytvářet pouze v odůvodněných případech. Nově je možné holoseče použít maximálně v polovině plánované těžby – zbývající polovina těžby musí být provedena šetrnějším způsobem (podrostním nebo výběrným). Pokud jsou už holoseče používány, tak jejich průměrná velikost může dosahovat rozlohy 0,3 ha a velikost jednotlivé holoseče nesmí přesáhnout rozlohu 0,9 ha. Parametry upravující použití holosečí jdou stále nad rámec lesního zákona, nicméně vlastníkům lesů je v tomto ohledu umožněna větší flexibilita.

„Změna parametrů holosečí byla  nejdéle diskutovaným indikátorem. Výsledné znění bylo odsouhlaseno všemi třemi sekcemi FSC – ekonomickou, ekologickou a sociální – které důkladně zvážily možná pro a proti,“ řekl Vasil Hutník, předseda ekonomické sekce výkonné rady FSC ČR.

„Schválení revidované verze Českého standardu FSC by mělo více zpřístupnit zapojení českých majitelů a správců lesů do systému FSC a pomoci jak českým lesům, tak dřevozpracovatelům, kteří musí pro nedostatek materiálu dovážet FSC certifikované dřevo ze zahraničí,“ dodává Tomáš Duda, ředitel FSC ČR.

Ostatní změny v českém lesním FSC standardu se týkají z velké části formálních náležitostí sjednocujících český a mezinárodní lesnický standard. Mezi tyto změny patří mimo jiné i nová definice několika indikátorů v části týkající se lesnických zaměstnanců a subdodavatelů. Standard bude ještě odeslán do mezinárodní centrály FSC k potvrzení.

Podle TZ FSC ČR, red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info