Zájem o kupované cukroví roste, většina cukrářů letos nezdražila

Zájem o vánoční cukroví na objednávku od cukrářů či pekařů v posledních letech roste. Většina oslovených výrobců letos proti loňsku ceny nezvýšila a ti, kteří tak učinili, zdražovali jen velmi mírně. Vyplývá to z ankety ČTK. Podle nedávno zveřejněného průzkumu společnosti KPMG kupuje cukroví asi desetina lidí v ČR, většina domácností peče své vlastní. Řada lidí cukroví dostává také od příbuzných či přátel.

Podle Martina Hořínka z internetového obchodu Cukroví.cz rostou firmě prodeje rok od roku o deset až 15 procent. "Lidé se začínají zajímat už v září, objednávky přijímáme od října," řekl ČTK. Některé druhy cukroví jako například tradiční perníčky začínají pekařky ze Slovácka, jejichž produkty obchod nabízí, péct v půlce listopadu, začátkem prosince pak další druhy. "V tento čas už máme objednávky uzavřené a chystáme se cukroví rozesílat," podotkl Hořínek. Ceny prodejce ponechal na loňské úrovni.

Výrazně vyšší zájem o vánoční pečivo než v minulých letech eviduje letos Pekařství Malinová z Třemošné s řadou prodejen na Plzeňsku. Jeho ředitel Karel Heis to vysvětluje hlavně ruční výrobou, domácími recepty a hlavně letošní novinkou, kterou jsou ochutnávky zdarma. Ty už běží v Plzni dva týdny. "Standardní inzerce již nezabírá, lidé nevěří, dokud neochutnají. Lidi jdou stále více za kvalitou," sdělil ČTK. Firemní prodejny, kde si lidé pečivo nejvíce objednávají tři až dva týdny před Vánoci, nabízí balíčky a krabičky do 23. prosince.

"Největší zájem je stále o vanilkové rohlíčky a tmavé pracny," řekl Heis. První z nich stojí 267 Kč/kg a pracny 313 Kč/kg. Firma se snaží držet ceny dlouhodobě stejné. U minima produktů jsme je malinko zvedli kvůli dražším vstupům jako je kokos a vejce, uvedl.

Rostoucí zájem o vánoční cukroví na zakázku potvrdili ČTK také jihomoravští cukráři. Objednávky už ukončili, aby stihli všechno cukroví včas napéct. Ceny letos nezvyšovali, shodli se Vánoční cukroví na objednávku pečou jak větší cukrárny, tak někteří lidé doma. Na nedostatek zákazníků si nestěžují, spíš naopak.

V cukrárně Františka Dlaska z Varnsdorfu už napekli 350 kilogramů cukroví. "Velkou zakázku máme do Německa, jinak jezdí místní, ale i lidé z větších měst v okolí," řekla ČTK Radmila Dlasková. Malá firma si na pečení musela najmout brigádníky. "Teď vydáváme objednávky, máme jich více než loni," doplnila. Kilogram z různých druhů cukroví stojí 380 korun.

V Ústí nad Labem cena za kilogram činí kolem 500 Kč. Někteří výrobci zvýšili proti loňsku cenu kvůli růstu cen vstupních surovin. Zájem je přesto veliký. "Ženy se raději před svátky soustředí na nakupování a čas u plotny nechtějí trávit. Některé si objednávají jen speciality a linecké pečou doma," uvedla pětačtyřicetiletá Lenka, která si pečením přivydělává.

Takřka třetina českých domácností nepeče tradiční vánoční cukroví, jen čtyři procenta se však na Vánoce obejdou úplně bez něj. Nadpoloviční většina těch, kdo doma nepečou, totiž cukroví dostane od příbuzných či známých, vyplývá z průzkumu v Česku a na Slovensku, jehož výsledky minulý týden zveřejnila společnost KPMG Česká republika.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info