Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků se zaměří na podporu výroby a konkurenceschopnost na evropském trhu

Praha 10. prosince 2014 - V Praze se dnes uskutečnilo druhé jednání Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, jehož činnost plynule navazuje na práci předchozího volného sdružení, tzv. Konsorcium zemědělských a potravinářských podniků a nevládních organizací k SZP, fungující od roku 2010. Původním cílem Konsorcia byla snaha aktivně ovlivnit definování evropského i národního rámce Společné zemědělské politiky pro plánovací období let 2014 – 2020. Po řadě úspěchů v prosazení priorit definovaných do finální podoby zemědělské politiky, jako je například větší podpora živočišné výrobě, podpora dojeného skotu, program animal welfare, či zrušení zastropování, je nyní  zájem o pokračování činnosti směrované na další rozvoj českého zemědělství a potravinářství.

Jak uvedl Zdeněk Jandejsek, předseda Iniciativy: „Mezi hlavní vytyčené priority a témata patří cílená podpora provýrobní zemědělské a potravinářské politiky bez ohledu na oblast hospodaření, vyrovnání podmínek národních podpor staré a nové EU. Zde působí problém především skryté dotací, jejichž odstraněním chceme docílit zvýšení domácí konkurenceschopnosti na společném evropském trhu. Za potřebné potřebujeme řešit problematiku nerovného postavení dodavatelů vůči neférovým praktikám obchodních řetězců, zasadit se o hlubší odbornou diskuzi s ministerstvem zemědělství a vládou ČR, chceme pokračovat ve spolupráci s partnerskými nevládními organizacemi, či na prosezení větší ochrany českého trhu kontrolami dozorových orgánů a pomoci propagaci tuzemských potravin.“

Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, ve které na rozdíl od Konsorcia nebudou členy nevládní organizace, byla založena dne 19. listopadu 2014 jako spolek a zahrnuje nyní třináct členských subjektů, kterými jsou v abecedním pořadí:Agro Jesenice, a.s., AGRO – Měřín, a.s, Agro 2000, s.r.o., Agrofert Holding a.s., Inter Lacto Group spol. s r.o., Madeta, a.s., Mikrop Čebín, a.s., Rabbit Trhový Štěpánov, a.s., Rhea Holding, Dešná, Úsovsko a.s., ZD Dolní Újezd, ZD Krásná Hora, a.s. a ZD Pluhův Žďár.

Ty, jako celek, hospodaří na cca 220 tis. ha a zároveň chovají zhruba 20 % stavů skotu, prasat a drůbeže v České republice. Předsedou Iniciativy je Zdeněk Jandejsek, místopředsedy pak Jiří Milek, Gabriel Večeřa a Jindřich Macháček. V případě zájmu o členství ve spolku, o spolupráci, či o více informací k jeho činnosti, lze kontaktovat předsedu Z. Jandejska.

Jiří Felčárek, Úřad AK ČR Praha

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info