Lesy ČR převedly státu 6,5 miliardy Kč, loni to bylo 6 mld. Kč

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) ve středu převedl do státního rozpočtu 6,5 miliardy korun z volných peněz plynoucích ze zisků firmy. Navázal tak na první převod státu loni v prosinci ve výši šesti miliard korun. S obdobným odvodem jako letos podnik předběžně počítá i pro příští rok. ČTK to dnes sdělil generální ředitel LČR Daniel Szórád. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Ke konci září podnik měl celkový finanční majetek 19,7 miliardy korun.

"Lesy ČR disponují určitým finančním majetkem, který se podařilo nashromáždit v minulých letech a je smysluplné, aby se posílal do státního rozpočtu," uvedl Szórád. Dodal, že dosud odvedená suma 12,5 miliarda korun představuje v přepočtu na jednoho obyvatele ČR částku 1188 korun.

Převod peněz státu Lesy ČR učinily na základě rozhodnutí ministerstva zemědělství po předchozím souhlasu vlády. Převody peněz Lesům ČR umožnila loňská novela zákona o státním podniku.

Lesy ČR za období leden až říjen vytvořily hrubý zisk 5,65 miliardy korun. Podnik tak již téměř naplnil nedávno oznámený předpoklad meziročního zvýšení ročního zisku o 15 procent na dosud nejvyšších 5,68 miliardy korun.

Tržby Lesů ČR za vlastní výrobky a služby za první deset měsíců letošního roku dosáhly 10,69 miliardy korun, celková těžba činila sedm milionů metrů krychlových dřeva. Za celý letošní rok by těžba měla dosáhnout 8,017 milionu metrů krychlových po loňských 8,04 milionu metrů krychlových. Většinu lesnických a těžebních prací v lesích podniku na základě soutěží dělají soukromé firmy.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info